Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TUNCELİ (AA) - Tunceli'de hava sıcaklıklarının mevsim normallerine dönmesiyle yaban keçileri de doğada görülmeye başlandı.

        Zorlu geçen kış şartlarının ardından ilkbaharla Mazgirt ilçesine bağlı Dedebağ Köyü Bağın Kaplıcaları bölgesinde otlayan yaban keçileri (Bezuvar), güneşli havayda izlenmeye değer görüntüler oluşturdu.

        Dağların yüksek kesimlerinde bazı ağaçların taze filizleri, düzlüklerde ise taze otlarla beslenen yaban keçileri tarihi Bağın Kalesinin surlarında dinlenirken görüntülendi.

        Alevi inancında Hazreti Hızır'ın yardımcıları olarak görülen yaban keçilerinin, zorda kalanları Hazreti Hızır'a götürdüklerine ve Hazreti Hızır'ın da insanların yardımına yaban keçileriyle gittiği görüşüne inanılır.

        Tunceli’de geniş bir coğrafyada yayılış gösteren yaban keçilerinin avlanmasına sıcak bakılmadığı gibi ürkütülmesi de Hazreti Hızır'ın incitilmesi olarak görülüyor.

        Tunceli Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi öncülüğünde il genelindeki tüm cemevi dedelerinin aldığı ortak karar ile Alevi dedeleri cemlerde ve vatandaşlarla yapacakları sohbetlerde yaban keçileri başta olmak üzere bazı hayvanlarının avlanmaması, ürkütülmemesi ve kaçak avcılıkla ilgili bilinç oluşturulması çalışmaları başlatmıştı.

        Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından koruma altına alınan türlerden olan yaban keçilerini avlayanlar hakkında 4915 Sayılı Kara Avcılığı Kanuna ilgili maddeler gereği idari para cezası ve ayrıca 12 bin lira tazminat bedeli uygulanmaktadır.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Tunceli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Tunceli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler