Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ARTVİN (AA) - Artvin Çoruh Üniversitesi Orman Botaniği Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Özgür Eminağaoğlu, Yusufeli Barajı altında kalacak bitki türlerinin tespiti projesine ilişkin, "Toplam bitki sayısının 580 adet olduğu bölgede, 49 adet endemik tür bulunuyor" dedi.

        DSİ 26. Bölge Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Prof. Dr. Eminağaoğlu, Artvin’in bünyesinde barındırdığı yaklaşık 2 bin 700 adet bitki türü ile ülke genelinde bitki çeşitliliği bakımından birinci sırada yer aldığını söyledi.

        İl genelinde bulunan 2 bin 700 bitkiden 198 adedinin endemik tür olduğunu ifade eden Prof. Dr. Eminağaoğlu, "Yusufeli Barajı baraj göl aynası altında kalacak yerlerde 15 gün süre ile arazide yapılan çalışma sonucu tespitler yapıldı. Toplam bitki sayısının 580 adet olduğu bölgede, 49 adet endemik tür bulunuyor. Bunlardan 10 tanesi ise risk altında olan bitki türleri. Bu bitkilerin doğada tespitleri yapılarak tohumları toplanıp hepsinden örnekleme yapılarak Ankara’da bulunan tohum bankasına muhafazası için gönderilmiştir" diye konuştu.

        Nakledilecek bu türlerin yabancı otlarla mücadele şansı olmadığından mutlaka bakımlarının yapılması gerektiğini de vurgulayan Eminağaoğlu, "Üretimi hedeflenen 10 adet ferdin geri araziye naklinde mutlaka 2-3 yıl adaptasyon dönemine tabi tutulması gerekmektedir. Gerek söküm gerekse de geri dikim aşamasında hastalıklı ve yararlı bitkiler kullanılmayacaktır. Tespiti yapılan risk altındaki 10 adet bitkilerin uluslararası sözleşmeler gereği takip edilen bitki türleri arasında bulunmaktadır” ifadelerini kullandı.

        Eminağaoğlu, sökümü yapılacak bazı bitki türlerinin ise bulunduğu ortamın toprak özellikleriyle nakledileceğini kaydetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Artvin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Artvin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler