Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DENİZLİ (AA) - SEBAHATDİN ZEYREK - Akdeniz yemeklerinin vazgeçilmez baharatları arasında yer alan kekikte dünya ihtiyacının yüzde 90'ını karşılayan Türkiye'de tarımsal üretimin büyük bölümü Denizli'de yapılıyor.

        Bu yıl 15 bin ton kekik üretmeyi planlayan Denizli, ihracatını yüzde 10 artırarak 90 milyon liraya çıkarmayı hedefliyor.

        Denizli'de 1990'lı yıllarda tütüne alternatif olarak üreticilere ücretsiz tohum dağıtılarak başlayan kekik üretimi, Pamukkale, Güney, Buldan ve Çal ilçelerinde çiftçinin en önemli geçim kaynaklarından birisi haline geldi.

        - Yemek dışında da kullanılıyor

        Yemeklerin yanı sıra gıda ve ilaç sanayisinde ham madde olarak da kullanılan kekiğin doğadan toplanmasının getirdiği riskleri ortadan kaldırmak için yapılan tarımsal faaliyet, mart-uisan döneminde kekik tohumlarının toprağa atılmasıyla başlıyor.

        Temmuz ve ağustos aylarında hasat edilen kekik, işleme tesislerinde paketlenerek ihraç pazarlarına gönderiliyor.

        Denizli Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Sezgin Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kekikte dünya ihtiyacının yüzde 90'ının Türkiye'den karşılandığını belirtti.

        Tıbbi ve aromatik bitkilerde Türkiye'nin lider ülke olduğuna işaret eden Kutlu, Denizli'nin de bu ürünlerin tarımsal üretiminde söz sahibi olduğuna işaret etti.

        Kekik için uygun toprak yapısına sahip kentte yaklaşık 96 bin dekar alanda üretimin yapıldığını ve yıllık 15 bin tona yakın hasadın gerçekleştiğini dile getiren Kutlu, şöyle konuştu:

        "Bu yıl Denizli'den 90 milyon liralık bir ihracatı hedefliyoruz. Üretimin büyük bölümü ABD ve Avrupa Birliği ülkelerine gönderiliyor. Fiyat seviyesinin diğer ürünlere göre daha iyi olması nedeniyle üreticimiz, kekikten oldukça memnun. Kekiğin pazar problemi de yok. Bizim buradaki amacımız kekiğin iyi tarım uygulaması şartları altında ya da organik olarak üretimini sağlamak. Ürün kalitesini koruyarak pazarımızı korumaya odaklandık."

        - Rakipler var

        Kutlu, kekikte dünya pazarına Türkiye'nin hakim olduğunu ancak son bu ürünü kendi topraklarında üretmek isteyen Şili ve Peru'nun çeşitli denemeler yaptığını duyduklarını dile getirdi.

        Toprak ve iklim yapısı nedeniyle farklı bir coğrafyada üretilen kekiğin, Türk kekiğiyle aynı kalitede olmasını beklemediklerini dile getiren Kutlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Bizim kekiğimizin kalitesini onların yakalaması mümkün değil. Kalitemizi ve yüzde 90 oranındaki pazar payımızı korumayı hedefliyoruz. Dünyada Akdeniz usulü beslenme alışkanlıkları yayıldıkça kekik talebi de hızla artıyor. Kekik bir sağlık ürünü olarak tanındıkça ihracatımız da artacaktır. Bu yıl açıklanacak istatistiklerde de ihracatımızda artışın devam ettiğini göreceğimizi düşünüyoruz. Yaklaşık yüzde 10'luk artış bekliyoruz."

        İl Müdürü Kutlu, kekiğin yanı sıra tıbbi ve aromatik bitkiler sınıfında bulunan ada çayı, çörek otu, lavanta, çöven gibi ürünlerin de de üretimi artırmak istediklerini sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Denizli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Denizli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler