Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - AYŞE SARIOĞLU - Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, "Çok medeni bir siyasetçi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kelimeleri çok özenli kullanan, yetenekli bir devlet adamı olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar uçağın düşmesi talihsiz de olsa Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağıyla ilgili özür gerektirecek bir durum yok. dedi.

        Korsunsky, AA muhabirine Rusya ile 24 Kasım 2015'te yaşanan uçak krizi sonrası gelişmeler ve Türkiye-Ukrayna ilişkileri ilgili değerlendirmede bulundu.

        İstanbul Atatürk Havalimanı'ndaki terör saldırısıyla ilgili Türk halkına taziyelerini ileten Korsunsky, saldırıda yaşamını yitiren yabancı ülke vatandaşlarının arasında Ukraynalı bir kadının da olduğunu söyledi. Korsunsky, 4 Ukrayna vatandaşının yaralandığını aktararak, yaralıların Türk hastanelerinde en iyi şekilde tedavi edildikten sonra ülkelerine döndükleri bilgisini paylaştı.

        Terörün hiçbir sınır tanımadığını ve buna karşı hep birlikte mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Korsunsky , "Etrafımız terör kültürü ile çevrili olduğu zaman bugün burada, yarın başka bir yerde saldırı olacaktır. Küresel bir sorun olan DAEŞ'le de hep birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz." diye konuştu.

        Rus devletinin, Ukrayna'ya şiddet uyguladığını ve terör uygulayan bir devletle terörizme karşı nasıl savaşılabileceğini anlamanın zor olduğunu belirten Korsunsky, özellikle Kremlin tarafından iddia edilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya'dan özür dilediği yönündeki iddialarla ilgili şunları kaydetti:

        "Çok medeni bir siyasetçi olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, kelimeleri çok özenli kullanan, yetenekli bir devlet adamı olduğunu düşünüyorum. Her ne kadar uçağın düşmesi talihsiz de olsa Türk hava sahasını ihlal eden Rus uçağıyla ilgili özür gerektirecek bir durum yok. Bize göre, Suriye'de teröristleri destekleyen, sivilleri bombalayan bir devletle uzun vadeli stratejik ilişkiler tesis edilemez. Kesinlikle Ukrayna'nın doğusunda teröristleri destekliyorlar ve bu bizim için oldukça can sıkıcı bir durum. Türk hükümetinin bu zorluklarla baş etmek konusunda oldukça yetkin olduğuna ve kendi yolunu bulacağına inanıyorum."

        Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile mektupla alakalı telefonda görüştüklerini aktaran Korsunsky, Türk-Rus ilişkilerinin düzelmesinin, Ukrayna ile ilişkilere zarar vermeyeceğini söyledi.

        Türkiye ile Ukrayna gündeminde yer alan ekonomik, sektörel ve savunma alanındaki projelerin kesintiye uğramadan devam edeceğini belirten Korsunsky, iki ülke arasında stratejik ilişkilerin varlığına işaret ederek bu ilişkilerin zarar görmeyeceğini söyledi.

        Korsunsky, Türkiye’nin Suriye’de teröre karşı mücadele edecek güçte olduğunu dile getirerek, “Fakat Rus Hava Kuvvetleri sahada bulunduğu sürece onlarla irtibat halinde olunması gerekiyor. Hatta bu nedenle ABD bile onlarla bir şekilde irtibat halinde ve bu Türkiye için çok önemli, bunu anlıyoruz.” diye konuştu.

        İddia edildiği gibi bunu bir ihanet olarak değerlendirmediklerini kaydeden Korsunsky, Türkiye ile olumlu şekilde çalışmaya devam etmek istediklerini, iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin sürdürülmesi gerektiğini vurguladı.

        Türkiye-Ukrayna arasındaki turizm ilişkilerine de değinen Büyükelçi Korsunsky, ülkesinin bölgenin en zengin ülkelerinden biri olmadığını hatırlatarak, Ukrayna’dan Antalya’ya giden turist sayısının ikiye katlandığını belirtti.

        Ülkesindeki Türkiye algısının oldukça olumlu olduğuna işaret eden Korsunsky, charter seferleriyle 1 milyon Ukraynalı turist sayısına ulaşmasını beklediklerini ifade etti.

        Bu rakamın güvenlik sebebiyle Türkiye’ye gelen Avrupalı turist sayısındaki azalmayı telafi edemeyeceğini dile getiren Korsunsky, sektör dernekleri başkanları ve ilgililerle görüşerek Türkiye’ye gelen Ukraynalı turist sayısını daha da arttırmak için programlar ürettiklerini anlattı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler