Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GİRESUN (AA) - Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Giresun'da askeri helikopterin düşmesinin ardından olay yerinde olan 4 doktorun acil müdahalede bulunduğunu belirterek, "Özellikle kanamalı olan mesela Paşa'mızın genzinde kan toplanması, tıkanması söz konusu onu temizliyorlar." dedi.

        Canikli, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yayla mevsimi olması dolayısıyla yaylaların kalabalık olduğunu belirterek, helikopterin düşmesinden birkaç dakika sonra binlerce vatandaşın o bölgeye yardım için koştuğunu söyledi.

        Kazanın meydana geldiği arazinin uzak ve sarp olması nedeniyle yardım ekiplerinin müdahalesinin ciddi zaman alabildiğini ifade eden Canikli, binlerce vatandaşın son derece bilinçli bir şekilde yardım ekipleri gelmeden kurallara uygun olarak yaralıları sarsmadan yola kadar taşıdıklarını anlattı.

        Canikli, olay yerinde o anda 4 doktorun bulunduğuna dikkati çekerek, "Doktorlar acil müdahaleleri yapıyorlar. Özellikle kanamalı olan mesela paşamızın genzinde kan toplanması, tıkanması söz konusu onu temizliyorlar. Yine yaralı olan pilotumuzla ilgili de benzer bir müdahaleyi yapıyorlar. Son derece profesyonelce canla, başla çalışıyorlar çünkü 35 kişi tarafından ancak bir yaralı indirilebiliyor, taşınabiliyor. Bir kısmı düşmemeleri için tutuyor, diğerleri taşıyor. Helikopterin kapılarını sedye gibi kullanıyorlar ama o kadar ağır ki aşağı indikten sonra tekrar yukarı çıkartamıyorlar." diye konuştu.

        - "Adeta Türkiye'nin ana taşıyıcı direklerinden bir tanesi"

        Yardım eden vatandaşlardan bazılarının hastanelere geldiğini ve burada kendileriyle görüştüklerini anlatan Canikli, şöyle devam etti:

        "Göreceksiniz kan, ter içerisinde kalmışlar, kendinden geçmiş insanlar o kadar samimi, candan. Elbette Karadeniz insanının Giresun dahil olmak üzere en büyük özelliklerinden biri vatanına, milletine son derece samimi, fedakar insanlar olmaları adeta Türkiye'nin ana taşıyıcı direklerinden bir tanesi. Bunu bir kez daha dünkü elim kazada gösterdiler. Bunu seve seve yapıyor vatandaşımız. Memleketine, milletine bir insanlık görevi olarak yapıyor."

        Canikli, yaşanan olayın çok üzücü olduğunu sözlerine ekleyerek, "Bütün milletimizi derinden üzen, hüzne gark eden ama diğer taraftan milletimizin, vatandaşlarımızın gösterdiği bu çaba, bu yaklaşım hepimizi gururlandırdı. Bu da son derece önemli. Millet olmak böyle bir şey. Bir ve beraber olmak böyle bir şey." değerlendirmesinde bulundu.

        Birlik ve beraberliğin öneminin her zaman söylendiğini ancak uygulamaya geçilmesinin zor olabildiğini belirten Canikli, Giresunlu, Yağlıdereli, Alucralıların davranışlarıyla Türk milletinin en önemli hasletlerinden birini yaşattıklarını, somut örneğini gösterdiklerini söyledi.

        Canikli, "Bunları gördükten sonra bu millete hiç kimsenin gücü yetmez, bu millete kimse diz çöktüremez. O yapıyı, kaynaşmayı, yardımlaşmayı, fedakarlığı gördükten sonra her geçen gün insan bir kez daha hem gurur duyuyor hem de geleceğe bu millet adına mutlu bakabiliyoruz. Hepimizi gerçekten bu hadise üzdü ama diğer taraftan da vatandaşlarımızın gösterdiği çaba ve gayret bizleri son derece mutlu etti ve onurlandırdı." dedi.

        - Pilotun, helikopter düşmeden önce yakıtı boşalttığı iddiaları

        Canikli, pilotun, helikopter düşmeden kısa bir süre önce yakıtı boşalttığının ve bu durumun daha büyük bir facianın önüne geçtiği söylentilerinin olduğunun anımsatılması üzerine, "Doğru, o bilgi bizde de var. Tabii kırım ekibinin raporu henüz çıkmadı, kesin nereden kaynaklandığı, teknik bir arıza mıdır yoksa hava şartlarıyla ilgili bir hadise mi veya ikisi birlikte midir onu göreceğiz. Yüzlerce görgü tanığı var. Onların ortak ifadelerinden biri de pilotun kısa süre önce yakıtı boşalttığı şeklinde." diye konuştu.

        Görgü tanıklarının, pilotun önce helikopteri indirmeye çalıştığını anlattığını aktaran Canikli, şu bilgileri paylaştı:

        "Yine görgü tanıkları, inmeye çalışmadan o aralar helikopterin yalpaladığını, sesinin değiştiğini söylüyorlar ama devam ediyor, yine gidiyor. Orada inmek istiyor, inmek için de uygun bir yer bulamıyor. Yine görgü tanıklarının ifadeleri, düz olan tepe üstünde bir yere inmek için muhtemelen çaba sarf ediyor fakat tepeye de tırmanamadan kuyruk ağaca takıyor ve orada maalesef düşüyor."

        Canikli, helikopterin düşmesine ilişkin hiçbir şekilde dışarıdan müdahalenin söz konusu olmadığını belirterek, sözlerini şöyle tamamladı:

        "Bunu tekrar tekrar söylüyoruz, bir kez daha altını çizelim çünkü belli çevreler bunu kendi o hain emelleri doğrultusunda bir argüman olarak, bir propaganda aracı olarak kulanmaya çalıştıklarını gördük özellikle sosyal medyada. Böyle bir saldırı ya da dışarıdan müdahale olmadığının en büyük kanıtı da ispatı da bütün yaralılarımız ve şehitlerimiz de darbe üzerine zarar görmüş olmaları. En ufak bir yanık, ona benzer hiçbir şey söz konusu değil. Dolayısıyla tamamen düşmenin etkisiyle oluşan travmalar söz konusu. Dışarıdan müdahaleye ilişkin hiçbir delil, emare yok."

        Giresun'un Alucra ilçesine bağlı Tohumluk köyü sınırları içinde "Sikorsky" tipi askeri helikopterin düşmesi sonucu askeri personelle eş ve çocuklarının da aralarında bulunduğu 7 kişi hayatını kaybetmiş, 8 kişi yaralanmıştı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Giresun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Giresun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler