Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        DENİZLİ (AA) - MUSTAFA DERMENCİOĞLU - Denizli'de deve güreşi merakı nedeniyle iyi cins hayvan yetiştirmek amacıyla çiftlik kuran Raşit Durmaz, süte yoğun talep gösterilmesi üzerine develerinin sayısını 30'a çıkardı.

        Deve güreşi geleneğinin devam ettiği Sarayköy ilçesinde yaşayan Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, güreş merakı nedeniyle deve yetiştirmeye başladığını, talep üzerine dişi hayvanların sütünü satarak ek kazanç sağladığını söyledi.

        Deve sütünün sağlığa faydaları dolayısıyla yoğun talep gösterildiğini, litresi yaklaşık 50 liradan satılan sütün yılın ancak belli sezonlarında alınabildiğini belirten Durmaz, "Süte talebin de artmasıyla deve sayısını 30'a çıkardık. Güreştirme ve süt üretiminin yanında turistik bölgelerden de develere yoğun talep var. Hayvanlarımızı yaz sezonunda turistik merkezlere götürüyoruz. Deve turu gibi organizasyonlar için isteniyor." diye konuştu.

        Durmaz, çoğu müşterinin doktor tavsiyesiyle hareket ettiğini, deve sütünün çeşitli hastalıkların tedavisinde yardımcı olduğuna yönelik çok sayıda araştırmanın sonuçlandığını dile getirerek, son olarak Ege Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü'ndeki çalışmalar sonucu deve yoğurdu, kefiri ve dondurmasının da üretildiğine işaret etti.

        Sadece Sarayköy ilçesinde irili ufaklı yetiştiricilerin 200'e yakın devesinin bulunduğunu, yoğun talep üzerine deve sayısının da giderek arttığını ifade eden Durmaz, nihai hedeflerinin marketlerde ambalajlı deve sütü ürünleri satmak olduğu bilgisini paylaştı.

        Yavrulayan deveden bir sağımda 2,5-3 litre süt alabildiklerini, sütün yarısını yavruya bıraktıklarını anlatan Durmaz, hayvanların Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri tarafından sürekli kontrol altında tutulduğunu, üretim sürecinde hijyen şartlarına dikkat ettiklerini söyledi.

        - Deve sütü için proje hazırladılar

        Öte yandan, deve yetiştiriciliğinin yaygın olduğu Denizli'de Sarayköy'ü Tanıtma ve Kalkındırma Derneğince deve sütünün üretim, dağıtım ve tanıtımı için proje hazırlandı.

        Dernek Başkanı Ahmet Bulanık, ilçede deve güreşleri dolayısıyla evlerinde bir-iki deve besleyen çok sayıda vatandaş bulunduğunu, güreşlerin yanı sıra süt üretimi için de hayvan yetiştirmenin sağlanması, bir geçim kaynağı haline gelmesini hedeflediklerini anlattı.

        İçişleri Bakanlığının derneklere sağladığı hibe destek programına sundukları projenin tüm deve yetiştirilen bölgeleri kapsadığına işaret eden Bulanık, sözlerini şöyle tamamladı:

        "Denizli, Aydın, Balıkesir ve Çanakkale bölgesinde deve yetiştiriciliği kulaktan dolma bilgilerle yapılıyor. Amacımız, bölgemizdeki deve ve deve sütü üretimini artırarak bunu bir sektör haline getirmek.

        Proje kapsamında süt üretimini artırarak soğuk zincirle talep edenlere ulaştırmayı planlıyoruz. Üniversitelerimizin nezaretinde sütlerimizi Türkiye'nin dört bir yanına hijyenik şekilde göndermek ve hastalarımıza şifa olmak için çalışacağız."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Denizli haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Denizli Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler