Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ORDU (AA) - Ordu'da etkili olan sel ve heyelan nedeniyle bölgede çok sayıda fındık bahçesinin zarar gördüğü belirtildi.

        Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, gazetecilere yaptığı açıklamada, Ramazan Bayramı'nın birinci günü etkili olan şiddetli yağmurun sele dönüştüğünü, sele bağlı olarak da birçok yerde heyelanların olduğunu anımsattı.

        Heyelanların büyük çoğunluğunun fındık bahçelerinde meydana geldiğini ifade eden Soydan, en çok zararın Perşembe, Fatsa, Çatalpınar, Altınordu ve Gürgentepe ilçelerinde meydana geldiğini söyledi.

        Heyelan nedeniyle yüzlerce bahçenin toprak altında kaldığını, sel nedeniyle de yüzlercesinin ciddi zarar gördüğünü kaydeden Soydan, "Üreticilerimize çok geçmiş olsun. Ziraat odaları olarak ön çalışma yapıyoruz. Yapılacak çalışmanın ardından hasarın boyutları ortaya çıkarılacaktır. Ancak şunun bilinmesini isterim ki tarım arazileri içerisinde en çok fındık bahçeleri bu afetten etkilendi." dedi.

        Hasar tespit çalışmalarının 11 Temmuz'dan itibaren kurulacak bir komisyon tarafından yapılacağı bilgisini veren Soydan, "Üreticilerimizin zararlarının karşılanması için Hükümetimizle görüşmelerimiz olacak. Yapacağımız görüşmelerin ardından bu zararların mutlaka karşılanacağına inanıyoruz." diye konuştu.

        Fındık üreticilerin kesinlikle rahat olmalarını ve konunun takipçisi olacaklarını vurgulayan Soydan, "Üreticilerimizin daha fazla mağdur olmaması için elimizden geleni yapacağız." dedi.

        Soydan, yaşanan afetin yeni sezonun rekoltesine de olumsuz yansıyacağına dikkati çekerek, "İster istemez bu sel ve heyelanlar rekoltenin düşmesine neden olacaktır. Çünkü birçok bahçe heyelan altında. Birçok bahçe yerinden kaymış vaziyette. Birçok bahçemizde ise su altında. Bu bahçelerimizin büyük bölümünde fındık hasadı yapılamayacak. Bu da rekoltemizi düşürecek." değerlendirmesinde bulundu.

        - "Bahçelerini sigorta yaptıranların zararı karşılanır"

        Arslan Soydan, fındık bahçelerini daha önceden Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) tarafından sigortalatan üreticilerin zararlarının ilgili kurumca karşılanacağının altını çizerek, şunları kaydetti:

        "Bahçesinde heyelan meydana gelen üreticilerimizin TARSİM'e başvurmaları yeterli olacaktır. TARSİM'den gelecek heyet tutacağı rapor sonrası üreticiye ödeme yapabilecek. Dolayısıyla fındık bahçelerini sigorta yaptıran üreticimiz zararını karşılamış olacaktır. Ama bizim beklentimiz TARSİM'e sigorta yaptırmayan üreticilerimizin de zararının karşılanması yönünde. Çünkü bu bir afettir. Bununla ilgili de ilgili kurumlara istişare yaparak üreticilerimizin zararını karşılamaya çalışacağız."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ordu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ordu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler