Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ORDU (AA) - Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, ilde 3 gün etkili olan selin maliyetinin 150 milyon lirayı geçtiğini bildirdi.

        Yılmaz, Ordu Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, Ordu'da 3 kişinin öldüğü, 6 kişinin yaralandığı ve 2 kişinin kayıp olduğu sel felaketi hakkında değerlendirmelerde bulundu.

        "İlin belli bir bölgesinde, kimilerine göre son 80 yılın, resmi verilere göre de son 60 yılın en ciddi felaketinin yaşandığını" vurgulayan Yılmaz, "Selin en çok etkili olduğu ilçelerimiz Perşembe, Fatsa, Çatalpınar, Gürgentepe, Korgan, Ulubey, Çamaş ve Altınordu ilçeleridir. Aralıksız şekilde 4 gün süren yağmurlar maalesef bu ilçelerimizde çok ciddi zararların oluşmasına neden olmuştur." diye konuştu.

        Yılmaz, selin yaralarının sarılmaya başlandığını, Perşembe ilçesinde kaybolan 2 vatandaşı arama çalışmalarına devam edildiğini ifade etti. Kayıpların bulunması amacıyla büyükşehir belediyesi ile AFAD ve UMKE ekiplerinin yoğun gayret gösterdiklerini söyleyen Yılmaz, en kısa sürede bulmayı ümit ettiklerini belirtti.

        Ordu'ya yılda metrekareye 900 kilogram yağmur düşerken 2-3 günlük sürede ortalama 350 kilogram yağmur düştüğünü anlatan Yılmaz, "Afetin boyutu bu denli fazladır." dedi.

        Yılmaz, "Geçtiğimiz yıllarda başka illeri vuran sel afetiyle bu sefer Ordu karşı karşıya kaldı. Yaşanan felakette 250'nin üzerinde mahalle yollarımızda çok ciddi hasarlar oluştu. Ayrıca sel sonrası menfez ve köprülerde çok ciddi hasarlar mevcuttur. 14'ün üzerinde köprümüz yıkılmıştır." bilgisini aktardı.

        - "Köprülerin daha sağlam yapılması talebini ilettik"

        Yılmaz, bölgedeki köprülerin yapımından kaynaklı teknik hatalara bağlı olarak yaşanan sel felaketinin boyutlarının arttığını söyleyerek, şöyle devam etti:

        "Bu köprülerden bir tanesi Perşembe-Ordu arasındaki bağlantıyı sağlayan köprüdür. Tüm yıkılan köprülerimiz aynı şekilde yapılmış köprülerdir. Yani köprülerin hepsi orta ayaklıdır. Bu sel sonrası gelen ağaçlar orta ayağa takılıp köprünün altını dolduruyor, dolma sebebiyle çok ciddi bir barikat oluşuyor, oluşan bu barikatın etkisiyle oluşan tazyik ve güç hem köprüyü yıkıyor hem de taşması suretiyle çevredeki yapılara zarar veriyor ve buraların da yıkılmasına neden oluyor. Devlet Su İşleri (DSİ) ile yaptığımız görüşmemizde artık Ordu'da bundan sonra özellikle riskli alanlarda köprülerin ayaklı olmamasına özen göstereceğiz. Köprülerimizi tek kolon marifetiyle inşa edilmesi hususunda çalışma yapılacak. Ayrıca köprülerimizin daha sağlam yapılması konusunda gerekli talebi en üst düzeyde ilgili kurumlara ilettik."

        - "Hasar tespiti sürüyor"

        Enver Yılmaz, selin etkili olduğu bölgelerde hasar tespitinin sürdüğü bilgisini de vererek, şunları kaydetti:

        "Yapılan ilk tespitlerimizde 11 milyon lira tutarında içme suyu ve kanalizasyonlarda oluşan hasarlar mevcut. Yaklaşık 60 milyon liralık köprü ve yollardan oluşan zararımız mevcut. Bu çerçevede vatandaşlarımızın da zararı göz önüne alındığında ilimizdeki 3 günlük selin tahmini maliyeti 150 milyon lirayı geçmiştir. Bu konuyla ilgili valilik, AFAD, defterdarlık ve DSİ ekiplerinin tek elden hasar tespit çalışmaları sürmektedir. Biz de büyükşehir belediyesi olarak AFAD ile hasar tespit çalışmalarımızı başlattık. Hem başbakanımız hem de hükümetimiz hasarların tespitiyle birlikte gerekli zararların karşılanması hususunda bizlere gerekli güvenceyi vermiş durumdadır."

        - "Dere yataklarındaki yapılaşmaya kesinlikle müsaade etmeyeceğiz"

        Bölgede dere yataklarındaki evlerin çoğunun hazine arazisi üzerine yapıldığına dikkati çeken Yılmaz, şu ifadeleri kullandı:

        "Bu evlerin tamamı Ordu, büyükşehir statüsüne kavuşmadan önce yapılmış. İlimiz büyükşehir belediyesi olduktan sonra biz buralara ev yapılmasına asla müsaade etmedik. Bundan sonra da çok şiddetli şekilde ekiplerimiz ilçe belediyelerimizle koordinasyon halinde, gerekirse jandarma ve polislerimizi de yanımıza alarak bu türlü dere yataklarındaki yapılaşmaya kesinlikle müsaade etmeyeceğiz. Nihayetinde ortaya çıkan tabloda eskiye yönelik devletin ve yerel yönetimlerin görmemesi, vatandaşların da bunu koz olarak kullanması var. Maalesef afetin etkili olduğu yerler, riskli ve heyelanlı alanlar."

        Yılmaz selin yaşandığı ilk gün devletin Ordu Valiliğine 1 milyon lira gönderdiğini belirterek, bu paranın acil ihtiyacı olan vatandaşlar için kullanıldığını sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ordu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ordu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler