Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BURDUR (AA) - Burdur Gölü'nün kurtarılması amacıyla hazırlanan Lavanta Deresi Projesi kapsamında, Yeşilova ilçesine bağlı Akçaköy'deki 400 dekar araziye dikilen lavanta hasadına başlandı.

        Projenin yürütüldüğü Akçaköy'de gazetecilere açıklama yapan Burdur Valisi Şerif Yılmaz, Türkiye'deki tıbbi aromatik bitkilerle ilgili örnek çalışmalardan birinin gerçekleştirildiğini söyledi.

        Yılmaz, hasadına başlanan lavantanın, ekonomik değeri bakımından sulanabilir arazi dışında kalan arazilerin değerlendirilmesi açısından çok önemli olduğunu kaydetti. Tıbbi aromatik bitkilerin katma değer açısından kırsalda yaşayan vatandaşlar için en fazla gelir getirici ürünlerden olduğunu belirten Yılmaz, bunun yanında turizm açısından da yeni bir sektörün oluştuğunu, Burdur olarak bunu en iyi şekilde değerlendirmek istediklerini dile getirdi.

        - "400 dekarlık alanda lavanta dikimi yaptık"

        Proje sorumlusu Öztürk Sarıca da 14 ay önce başlatılan Lavanta Deresi Projesi ile 400 dekarlık alanda dikim yaptıklarını anlattı.

        Lavanta hasadına başladıklarını kaydeden Sarıca, "İlk yıl olarak ciddi bir yağ verimi ve karlılığa ulaştık. Kırsal turizm anlamında insanlar buraya gelmeye başladılar. Burada insanların susuz tarıma yönelmesi açısından çalışmalar yapıyorlar." diye konuştu.

        Vali Yılmaz daha sonra Lisinia Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavileri tamamlanan iki şahin ve bir güvercini doğaya bıraktı.

        - Amaç gölü kurtarmak

        Lavanta Deresi Projesi, Kasım 2014'te su seviyesi hızla düşen Burdur Gölü'nü kurtarmak ve yöre halkına susuz tarım yaparak da para kazanılabileceğini göstermek amacıyla başlatıldı.

        Proje kapsamında yetişmesi için çok az su isteyen lavantanın dikimi özendirilerek, bölgede sulu tarım nedeniyle kaybolan suyun Burdur Gölü'ne yeniden ulaşması hedefleniyor. Lavanta bahçelerinin, bölgeyi ziyaret edecek yerli ve yabancı konuklar için alternatif turizm faaliyeti haline getirilmesi de projenin amaçları arasında.

        Bölgede lavantanın yanı sıra adaçayı ve kekik de yetiştiriliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Burdur haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Burdur Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler