Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZİANTEP (AA) - KEREM KOCALAR - Kışın tüketilmek üzere biber, kabak ve patlıcan gibi sebzelerin doğal yöntemlerle kurutulduğu Gaziantep'in Oğuzeli ilçesi, yaz aylarında Türkiye'nin "kurutmalık deposu" haline geliyor.

        Kent merkezine 14 kilometre uzaklıktaki 30 bin nüfuslu Oğuzeli ilçesinde hemen herkes, kurutmalıklar sayesinde doğrudan veya dolaylı olarak aile ekonomisine katkı sağlıyor.

        Organik üretimin her geçen gün daha fazla ön plana çıktığı son yıllarda Oğuzeli ilçesinde tamamen doğal yöntemlerle yazın lezzetleri kışa saklanıyor.

        Tarlalardan toplanan biberler ve patlıcanlar, vatandaşlar tarafından sokak aralarında temizleniyor ve içleri oyulduktan sonra evlerin teraslarında veya boş arazilerde kızgın güneş altında kurumaya bırakılıyor. Patlıcanlar 2, biberler ise 4 gün sonra toplanıp dizili oldukları iplerde ellişerli halde aracılar sayesinde tüketiciye ulaştırılıyor.

        Üreticinin doğrudan tüketiciye ulaşmasını sağlamak isteyen Oğuzeli Belediyesi ise harekete geçerek kurutmalık üreticilerine girişimcilik eğitimleri verdi. İpekyolu Kalkınma Ajansı destekleriyle üreticilere bilgilendirme eğitimleri düzenleyen belediye, Türkiye'de kurutmalık üretiminin yüzde 80'ini tek başına karşılayan ilçedeki ürünleri dünyaya "Oğuzeli Kurutmalığı" markasıyla pazarlayacak girişimci arıyor.

        Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Oğuzeli'nin tarım ve hayvancılıkla geçinen bir ilçe olduğunu söyledi.

        Sebzelerin yaz aylarından kış aylarında ulaştırılmasını sağlayan kurutmalığa üreticilerin son 10 yıldır ciddi önem verdiğini belirten Kılıç, kurutmalıkların ilçe ekonomisinde önemli bir yer tutmaya başladığını vurguladı.

        İlçede her yıl ortalama 100 milyon kuru patlıcan, 80 milyon kuru biber, 40 milyon civarında da kabak ve acur satışı yapıldığını kaydeden Kılıç, bu sayede ilçe ekonomisinin yaz aylarında hareketlendiğini belirtti.

        Kılıç, kurutmalıkların yurt içi ve dışında her geçen gün daha fazla ilgi görmeye başladığını ifade ederek şöyle konuştu:

        "İlçemiz için böylesine önemli bir ürünün markalaşması gerekiyor. Bununla ilgili İpekyolu Kalkınma Ajansıyla işbirliği içerisinde üreticilerimizi bilgilendirdik. Bu bir süreç meselesi. İnşallah kısa zamanda Oğuzeli'nde üretilen kurutmalıklar, markalaşacak ve ilçenin kalkınmasına katkı sağlayacak. Bu yönde çalışmalarımız devam ediyor. Bunu başarmamız gerekiyor çünkü yaz aylarında ekonomimizin hareketlenmesini sağlayan kurutmalık, her geçen gün daha fazla ilgi görüyor."

        İlçede kurutmalık yetiştirilmesini geliştirilmek için de belediye olarak destekler verildiğini dile getiren Kılıç, yer talep eden üreticilere iş makineleriyle güneş ışınlarını hesaplayarak yeni yerler açtıklarını söyledi.

        - "Tamamen organik"

        Patlıcan ve biber gibi ürünlerin kış aylarında da bulunabileceğine işaret eden Kılıç, ancak kurutmalıklardaki lezzetin kış aylarındaki yaş sebzede olmadığını belirtti. Kılıç, sözlerini şöyle tamamladı:

        "Bu ürünler, doğal olarak yetiştiriliyor ve kurutuluyor. Yani tamamen organik. Kışın bulduğunuz meyveler ise seralarda üretilen ve doğal olmayan ürünler oluyor. Mesela kışın yaptığınız dolmayı bir bu kurutmalıklarla bir de kış ürünleriyle deneyin. Aradaki açık farkı herkes görecektir. Bunu deneyen herkes, ilçemizdeki kurutmalıkların müdavimi haline geliyor."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler