Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MANİSA (AA) - Manisa, Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Mustafa Kaçire, borsa ve ihracatçı birliklerinin yaptığı kuru üzüm rekolte tahminlerinin tek taraflı olduğunu ve bunun yabancı alıcıya fayda sağladığını ileri sürerek "Rekolte tahmini yapılacaksa mutlaka Tarım Bakanlığı tarafından yapılmalıdır." dedi.

        Kaçire, Saruhanlı, Sarıgöl, Alaşehir, Gölmarmara, Salihli, Akhisar ilçelerinin ziraat odaları başkanlarının da katıldığı basın toplantısında, İzmir Ticaret Borsasının (İTB), 2016-2017 sezonu kurum üzüm rekoltesinin 313 bin 134 kilogram olacağı yönündeki beklentisini çok yüksek bulduklarını belirtti.

        Rekoltenin yüksek gösterilmesinin yanı sıra Tariş Üzüm Birliğinin elinde stok kaldığı, bu yüzden de fiyat belirlenmediği şeklindeki açıklamaların üreticilerin şevkini kırdığını aktaran Kaçire, devlet müdahalesi olmadığı takdirde üreticilerin elindeki üzümün yok pahasına satılacağından endişe ettiklerini vurguladı.

        İTB'nin açıkladığı rakamın gerçekçi olmadığını ileri süren Kaçire, şunları söyledi:

        "Kuru üzümün açığa yatırılması, bindiğimiz dalı kesmektir. Bu yüzden üzüm fiyatlarında dalgalanmalar yaşanmakta, üreticilerimiz zarar etmektedir. Devlet desteği ile Tariş Üzüm Birliğinin, Tarım Kredi Kooperatiflerinin, Toprak Mahsulleri Ofislerinin müdahale alımı yapması sağlanmalıdır. Üreticilerimizin ihtiyacı kadar ürünü satıp, kalanını bekletmesini istiyoruz. Yaş ve kuru üzüme ihracat desteği verilmeli, rekolteye göre artırılmalıdır. Sektörün korunması için üzüm ithalatının önüne geçilmelidir. Rekolte tahmini yapılacaksa mutlaka Tarım Bakanlığı tarafından yapılmalıdır. Borsa ve ihracatçı birliklerinin yaptığı açıklamalar tek taraflı olup, spekülatif yaklaşımlar sadece yabancı alıcıya fayda sağlamaktadır. Borsamızın açıklamış olduğu üzüm rekoltemiz çok yüksektir, bizim üzüm rekoltemiz bu değildir. Yüksek bir rekolte açıklamışlardır."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler