Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KASTAMONU (AA) - Atatürk'ün İnebolu'ya gelişi, şapka ve kıyafet inkılabı ile ilk nutku söyleşinin 91. yıl dönümü törenle kutlandı.

        İnebolu Türk Ocağı binası önünde gerçekleştirilen tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

        Vali Mesut Yıldırım, törende yaptığı konuşmada, İnebolu'nun Kurtuluş Savaşı'nın kazanılmasında hayati önem taşıyan İstiklal Yolu'nun başlangıcı olduğunu söyledi.

        İnebolu'nun Türkiye'nin istiklal madalyalı tek ilçesi olduğuna dikkati çeken Yıldırım, "Bugün bu cumhuriyet varsa bugün bağımsız bir millet olarak yaşamımızı sürdürüyorsak, bunu İnebolumuza borçluyuz. Bu dönemde yaşayan insanlarımıza, şehitlerimize, gazilerimize borçluyuz ve onların torunları olarak sizlere borçluyuz." dedi.

        Yıldırım, şapka ve kıyafet inkılabının küçümsenmemesi gereken bir hareket olduğunu da dile getirerek, şöyle devam etti:

        "Bugün Türkiye Cumhuriyeti devleti muasır medeniyetler arasında yerini aldığı gibi inşallah 2023 hedeflerimiz de bu ülkelerin üzerine çıkmayı hedeflemiş durumdadır. Bunun nüvelerinin İnebolumuzda atılmış olması, bize bu ilin valisi olarak kıvanç vermektedir. Yaşadığımız tüm sıkıntılara, düşmanlarımızın çokluğuna, her gün şehit vermemize rağmen bu ülke, bu millet ancak birbirine kenetlenmek suretiyle ayakta kalabileceğini göstermiştir. Atalarımızın bizlere gösterdiği bu yiğitliğin timsali olarak, onların izinde buradayız."

        İnebolu Kaymakamı Abdullah Atakan Atasoy da İnebolu'nun liman şehri olması dolayısıyla milli mücadelede deniz yoluyla gelen cephanenin İstiklal Yolu üzerinden cephelere ulaştırıldığını anlattı.

        İnebolu'da kayıkla kağnının mucizeler yarattığını ifade eden Atasoy, şunları kaydetti:

        "Ancak bu mucizevi durumu o tarihlerde İnebolu’da yaşayan Rumlar, Yunanlılara muhbirlik yaparak bildirmişler, bunun üzerine Yunan savaş gemileri İnebolu’ya gelerek buradaki mühimmatı teslim almak isteseler de yiğit İnebolulular, ilçesinin bombalanmasına rağmen iman ve azmin müthiş birlikteliğini sergileyerek Yunan savaş gemilerinin karaya çıkmasına engel olmuşlardır. Bu nedenlerle İnebolu, İstiklal Savaşı'nın kilit noktası olmuştur. İnebolu halkı da TBMM'nin 16 Mayıs 1924'te çıkarttığı kanunla İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiştir."

        Törende, İnebolu Belediyesi halk oyunları ekibi de gösteri sundu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kastamonu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kastamonu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler