Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KÜTAHYA (AA) - Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin büyükannesi olan Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri, kabrinin bulunduğu Kütahya'nın Domaniç ilçesine bağlı Çarşamba köyünde 4 Eylül Pazar günü 735. kez yapılacak.

        Domaniç Kaymakamlığı koordinatörlüğünde, Kütahya Vakıflar Bölge Müdürlüğü ekipleri ile İl Özel İdaresi ekiplerince anma törenlerinin yapılacağı alanda başlatılan tadilat ve çevre düzenlemesi çalışmaları sürüyor.

        İlçe Kaymakamı Bünyamin Karaloğlu, Hayme Ana'yı anma törenlerinin yapıldığı alanda incelemelerde bulundu.

        Karaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Hayme Ana'nın Türkiye tarihi açısından önemli bir değer ve şahsiyet olduğuna işaret ederek şöyle konuştu:

        "Ertuğrul Gazi'nin annesi Hayme Ana'nın türbesi, yaklaşık 120 yıl önce 2. Abdulhamit Han tarafından yapım çalışmaları başlatılmış ve 1892 yılında tamamlanmış. O tarihten bugüne kadar bütün idareciler, muhtarımız ve bu türbedarımız olmak üzere hep buraya sahip çıktı, sahip çıkmaya da devam ediyor. Türbe, tamiratların dışında 10 yıldır tadilat görmemişti. Tadilat çalışmalarımızı 735'incisini düzenleyeceğimiz Hayme Ana'yı Anma ve Göç Şenlikleri'ne yetiştirmeye çalışıyoruz. Sona gelmiş durumdayız."

        - Hayme Ana

        Hayme Ana, Süleyman Şah Kaya Alpoğlu'nun (Gündüz Alp) eşi, Ertuğrul Gazi'nin annesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun kurucusu Osman Gazi'nin de büyükannesi.

        Kocası Gündüz Alp'in Fırat Nehri'ni geçerken boğularak ölmesi üzerine Kayı Boyu'nun başına geçen Hayme Ana, Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat'ın yer göstermesi üzerine önce Ankara Karacadağ, ardından da Domaniç ve Söğüt'e yerleşti.

        Domaniç Yaylası'nı yazlık, Söğüt'ü kışlık olarak seçen Hayme Ana, oğlu Ertuğrul Gazi'yi yetiştirdi, torunu Osman Gazi'yi büyüterek imparatorluğun temelini attı.

        Ertuğrul Gazi, "Devlet Ana" diye de anılan annesi Hayme Ana'yı, Çarşamba'da her yıl çadır kurduğu bir tepe üzerine defnettirdi. Sultan 2. Abdülhamid Han, 1892'de Hayme Ana'nın kabri üzerine bugünkü türbeyi yaptırdı.

        Çarşamba köyünde vefat eden Hayme Ana için mezarı başında 734 yıldır anma töreni düzenleniyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kütahya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kütahya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler