Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BURSA (AA) - Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Günal Baylan, ağustos ayı enflasyon rakamlarına ilişkin, "Temmuz ayı içinde gerçekleşen darbe girişimi sonrasında TCMB'nin almış olduğu tedbirlerin piyasa dalgalanmalarının sınırlanmasında rol oynadığı görülmüştür.'' değerlendirmesinde bulundu.

        Baylan, yaptığı yazılı açıklamada, Ağustos 2016'da tüketici fiyatlarının yüzde 0,29 düzeyinde düştüğü ve yıllık enflasyon oranının yüzde 8,05 düzeyine gerilediğinin gözlendiğini belirtti.

        Yıllık enflasyon oranı ağustos ayı itibarıyla değerlendirildiğinde, aylık düzeyde alkollü içecekler ve tütün grubunda gözlenen fiyat artışlarının etkili olduğunun görüldüğünü, aylık en yüksek düşüşün ise giyim ve ayakkabı grubunda gerçekleştiğini ifade eden Baylan, şunları kaydetti:

        "Yıllık olarak alkollü içecekler ve tütün, lokanta ve oteller grubu fiyat artışları, sağlık ve eğitim grubu enflasyonu olumsuz etkilemeye devam etmiştir. 'Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), Ağustos ayı Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında politika faiz oranını yüzde 7,5 düzeyinde sabit bırakarak değişikliğe gitmemiştir. Temmuz ayı içinde gerçekleşen darbe girişimi sonrasında TCMB'nin almış olduğu tedbirlerin piyasa dalgalanmalarının sınırlanmasında rol oynadığı görülmüştür. Son dönemde küresel risk iştahı ve sermaye girişlerindeki artış ve TCMB'nin Ağustos 2015'te ortaya koyduğu yol haritası çerçevesinde kullanmış olduğu araçların ekonominin şoklara karşı dayanıklılığını artırmasına bağlı olarak koridorun üst kısmında bir indirime gidildiği görülmektedir."

        Son aylarda belirgin artışlar gösteren işlenmemiş gıda fiyatlarının kısa vadede aşağı yönlü düzeltme yapabileceğinin öngörüldüğünü vurgulayan Baylan, "İç talepte gözlenen yavaşlama ve turizm sektöründe gözlenen daralma, enflasyonu aşağı yönlü baskılasa da döviz kurundaki gelişmeler ve olası kamu fiyat/vergi ayarlamaları enflasyon üzerindeki yukarı yönlü riskleri canlı tutmaktadır.'' ifadesini kullandı.

        Dış ticaret açısından mevcut verilerin, AB ülkelerine yapılan ihracatın artış seyrini sürdürdüğünü ortaya koyarken, turizm gelirlerindeki azalmanın da cari açık üzerindeki olumsuz etkisinin belirginleşmeye başladığını belirten Baylan, şu değerlendirmeyi yaptı:

        "Rusya ile olan ilişkilerin düzelmesinin dış ticaret performansına olumlu katkısının ise orta vadede görülebileceği tahmin edilmektedir. Küresel büyüme zayıf ve kırılgan görünümünü sürdürmektedir. FED'in yılsonuna kadar bir faiz artırımına gidebileceği yönünde görüşler ağırlık kazanırken, gelişmekte olan ekonomilere yönelik sermaye girişleri söz konusudur. Ancak söz konusu ülkeler için kalıcı bir büyüme hikayesinden bahsetmek mümkün gözükmemektedir. Mevcut haliyle Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekten bu yana daralma konjonktürü içinde bulunduğu ve büyüme için aşağı yönlü risklerin sürdüğü görülmektedir.''

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bursa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bursa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler