Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZİANTEP (AA) - FERİDE PELİN İNAL - Güzelliğiyle dillere destan, vatan özlemi ve aşkı filmlere konu olan Ezo Gelin'in Gaziantep'te yaşayan torunu, ninesinin bir dönem Suriye'de yaşamını sürdürdüğü köyün terör örgütünden kurtarılmasının mutluluğunu yaşıyor.

        Ezo Gelin'in, Suriye'de yaşadığı Kozbaş köyünün DAEŞ terör örgütünden kurtarılması Suriye'deki yakınlarının yanı sıra Türkiye'dekileri de sevindirdi.

        Ezo Gelin'in torunu Aliye Hamiş, AA muhabirine yaptığı açıklamda, ninesinin bir dönem yaşadığı toprakların terörden temizlenmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

        Tüm Suriyelilerin kurtarılması için Allah'a dua ettiğini ifade eden Hamiş, "Türkiye kıymetli ama Suriye de bizim için çok kıymetli, vatanımızı, evimizi yuvamızı çok özledik" dedi.

        - "Ezo Gelin'in torunu olmaktan gurur duyuyorum"

        Ninesinin Türkiye'de çok tanındığını belirten Hamiş, Ezo Gelin'in torunu olduğu için gururlandığını dile getirdi.

        Geçmişte annesinden Ezo Gelin'in hikayesini dinlediğini aktaran Hamiş, şöyle konuştu:

        "Annem hep anlatırdı. Ninem çok güzelmiş. Vatan hasretiyle ölmüş. Türkiye'ye büyük bir özlem duyarmış. Bu toprakları çok özlermiş. Tepelere çıkıp 'Buradan bana vatan kokusu geliyor' dermiş. Biz hep ninemin vatan hasreti çektiğini duyarak büyüdük. Annem onun çektiği özlemi anlatırdı. Onun torunu olmanın gururunu yaşıyorum."

        - Ezo Gelin

        Asıl adı Zöhre Bozgeyik olan Ezo Gelin, 1909'da Gaziantep'e bağlı Uruş köyünde dünyaya geldi. Çocukluğundan itibaren "Ezo" diye çağrılan Zöhre, güzelliğiyle dillere destan oldu. Çok sevmesine rağmen berdel usulüyle evlilik yapmak zorunda kalan Ezo Gelin, 1936'da Cerablus'un Kozbaş köyünde oturan teyze oğlu Memey ile (Mehmet) evlendirildi.

        Bir süre sonra hastalandı ancak çok yoksul olduklarından kocası onu tedavi ettiremedi. Güzelliği, aşkı ve vatan hasretiyle nam salan Ezo Gelin'in hikayesi dilden dile dolaştı. Adına türküler yakılan, hayatı filmlere konu olan ve yaptığı bir çorbaya da adı verilen Ezo Gelin, 1956 yılında vefat etti.

        Vasiyeti üzerine Türkiye sınırında bulunan Bozhüyük köyünde bir tepeye defnedilen Ezo Gelin'in mezarı, 1999 yılında Gaziantep'in Oğuzeli ilçesine taşındı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler