Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        OSMANİYE (AA) - MENDERES ÖZAT - Yemek ve salatalara ayrı bir tat veren nar ekşisi, Çukurova yöresinde kadınların "kınalı elleri"nde binbir zahmetle hazırlanıyor.

        Osmaniye'nin Sumbas ilçesinde kışa hazırlık yapan ev hanımları, nar ekşisinin bir kısmını evlerinin ihtiyacında kullanmak üzere saklarken, kalan kısmını ise satarak aile bütçelerine de katkı sağlıyor.

        Nar ekşisi yaparken meyveden bulaşan koyu rengi, uzun süre çıkmaması nedeniyle kına gibi ellerinde taşıyan kadınlar, sonbaharda bahçelerinden topladıkları narlarla yoğun bir hazırlığın içerisine giriyorlar.

        İkiye ayrıldıktan sonra leğenlerin içerisine konulan narlar, sopa yardımıyla dövülerek taneleri kabuğundan ayrılıp çuvalın içerisine konuluyor.

        Sert ve yüksek bir yere konulan çuvaldaki nar taneleri ezilerek suyu çıkarılıyor. Elde edilen nar suyu süzüldükten sonra bakır kazanlarda koyulaşıncaya kadar iyice kaynatılıyor. Nar suyu daha sonra soğutularak şişelere konuluyor ve satışa hazır hale geliyor.

        Zahmetli bir uğraşın ardından elde edilen nar ekşisi, çorba ve salata başta olmak üzere yemeklere ayrı bir tat vermesi için mutfaklarda yerini alıyor.

        Kadirli Ziraat Odası Başkanı Hanifi İspir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, önceki yıllarda devlet desteğiyle yörede ekim alanı genişleyen narın ekşisine talebin fazla olduğunu söyledi.

        15 kilogram nardan bir kilogram nar ekşisi elde edildiğini anlatan İspir, "Ev kadınları imece usulüyle nar ekşisi yaparak kışa hazırlanıyorlar. Bu kapsamda nar ekşilerinin satışı da yapılıyor. Kilosu 20 ile 30 lira arasında değişiyor. Kadınlar bu sayede el emeklerinden aile bütçelerine katkı sağlıyor" diye konuştu.

        İspir, ekşisi çıkartılan nar kabuğunun kurutularak yakacak veya dünyaca ünlü Karatepe kilimlerinin ipine renk vermek için de kullanıldığını dile getirdi.

        Ev kadınlarından Selma Karakuşlu da Çukurova yöresinde nar hasadının başladığını, imece usulü hazırladıkları nar ekşilerinin yemeklerin vazgeçilmez tadı olduğunu söyledi.

        Nar ekşisinin yapımının zor ve zahmetli olduğunu ifade eden Karakuşlu, şöyle devam etti:

        "Dalında olgunlaşan narları toplayıp birçok aşamadan geçirerek ekşisini çıkarıyoruz. Yöremizde her yıl eylül-ekim aylarında kış hazırlıklarımız arasında bulunan nar ekşisi, zahmetli yolculuğun ardından sofralardaki yerini alıyor. Bu yıl verimin fazla olmasına rağmen hava şartlarına bağlı olarak suyu az. Yorucu oluyor ama Allah bereket versin."

        Zekiye Küçükkavruk ise yapılan işin sonunda nar ekşisinin lezzetinin, yorgunluğunu unutturduğunu aktardı.

        Nar ekşisi çıkartırken ellerine bulaşan siyah rengin günlerce çıkmadığını dile getiren Küçükkavruk, "Yılda birkaç gün de olsa imece usulü ile nar ekşisi çıkartıyoruz. Hem soframızda yemeklere ekşi bir tat oluyor hem de aile ekonomisine katkıda bulunuyoruz. Hatta üniversitede okuyan kızıma harçlık bile gönderiyorum." ifadelerini kullandı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Osmaniye haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Osmaniye Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler