Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ŞANLIURFA (AA) - Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) ile sulama imkanlarının her geçen gün arttığı Şanlıurfa'da badem hasadına başlandı.

        Türkiye badem üretiminin yüzde 4'ünün yapıldığı kentte, üretim her geçen gün artıyor.

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü tarafından Karaköprü ilçesi İlhanlı Mahallesi'nde "Badem Hasat Günü" etkinliği düzenlendi.

        Vali Güngör Azim Tuna, etkinlikte yaptığı konuşmada, tarım ürünlerinin çeşitliliğinin ve pazarlarının artırılmasının önemli olduğunu söyledi.

        Kentteki su kaynaklarının verimli kullanılmasının önemine işaret eden Tuna, "GAP, bizim için çok önemli bir proje. Devletimizin yaptığı yatırımlar bugün çok güzel bir şekilde meyvelerini veriyor. İnşallah bundan sonra da planlı bir şekilde suyu da tasarruflu bir şekilde kullanarak, ürün çeşitliliğini artırarak bölge ekonomisine ve insanımızın cebine girdi sağlamaya çalışacağız." dedi.

        AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Mehmet Ali Cevheri de bademin bölgede daha önce yetiştirilen kırmızı mercimek ve arpaya göre daha avantajlı olduğunu belirtti.

        Mercimek ve arpada dekar başına 400 kilogram rekolte elde edildiğini kaydeden Cevheri, "400 kilogram arpamız şu anda 280 lira yapıyor. Bu rakam maliyet haricinde elde edilen bir rakam. Bademde ise dekardan yaklaşık olarak 330 kilogram badem elde ediliyor. Bunun yüzde 30'u iç badem var sayarsak 100 kilo iç badem elde ediliyor. Şu anda iç bademin kilosu 40 lira. 100 kilo iç bademimiz 4 bin lira yapıyor. Bunun yüzde 25'ini masrafa ayırdığımızda elimizde 3 bin lira kalıyor. Yani kuru tarımı yapılan arpa ile badem arasında 15 kat gelir farkı var. O halde bizim bu bölgede acilen bademciliği teşvik etmemiz lazım." diye konuştu.

        Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Çakmaklı da Şanlıurfa'nın badem yetiştiriciliğinde söz sahibi olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

        Konuşmaların ardından Vali Tuna, Cevheri ile beraberindekiler işçilerle badem topladı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Şanlıurfa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Şanlıurfa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler