Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BOLU (AA) - MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Bolu'da, göl ve derelerde doğal alabalık türlerinin stoklarının arttırılabilmesi için Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yapılan çalışma kapsamında, endemik tür olan Abant Alabalıkları fosforlu boya ile markalandı.

        Karadeniz Teknik Üniversitesi Deniz Bilimleri Fakültesi, Maçka Alabalık Üretim İstasyonu ve Bolu Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından Dereceören köyü yakınlarındaki "Abant Alabalık Üretim" tesisinde üretilen yaklaşık 2 bin adet yavru fosforlu markalama boyası ile işaretlendi.

        İlerleyen günlerde, doğal güzellikleriyle ünlü Abant Tabiat Parkı'nda bulunan göle bırakılacak olan alabalık yavruları, yıl sonuna kadar belirli dönemlerde göle salınmaya devam edilecek. Sürekli olarak izlenecek yavruların, hangi dönemlerde göle uyumunun daha iyi olduğu ve büyüme oranları izlenecek. Yapılan çalışma ile Abant Gölünde bulunan endemik Abant Alabalığının popülasyonunun çoğaltılması hedefleniyor.

        Orman ve Su İşleri Bakanlığı 9. Bölge Müdürü Erdem Karaağaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, orman içi sularda (göl ve derelerde) doğal alabalık türlerinin stoklarının arttırılabilmesi için çalışmalar yapıldığını söyledi.

        - Abant Alası takip altında olacak

        Çalışmaların içeriğine ilişkin bilgi veren Karaağaç, "Bu çalışmalar kapsamında bakanlığımıza bağlı alabalık üretim merkezlerinde üretilen yavrular, göl ve derelere salınmakta. Salımı yapılan balıkların, bulundukları ortama uyumlarının ve yaşama oranlarının tespiti için markalama yöntemi ile izlenmekte." dedi.

        Bu kapsamda Bolu Şube Müdürlüğü Abant Alabalık Üretim Merkezinde Abant Alası yavrusu üretildiğini aktaran Karaağaç, "Üretilen Abant Alası yavrular üzerinde markalama çalışması yapılmaya başlandı. Farklı dönemlerde çeşitli boy ve ağırlıktaki yavru balıkların, markalama boyaları ile işaretlenerek Abant Gölü'ne salınması planlanıyor." diye konuştu.

        Karaağaç ayrıca göle salınacak yavruların takibi yapılarak, hangi dönemde salınan balıkların yaşama şansının daha yüksek olduğunun tespit edilip, işlemlerin buna göre yapılmasının ön görüldüğünü de sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bolu haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bolu Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler