Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        BARTIN (AA) - Bartın'ın Amasra ilçesinde nisan ayında Bizans dönemine ait olduğu tahmin edilen tarihi bir yapıyla ilgili kurtarma kazısı yapıldığı sırada ortaya çıkan insan iskeletlerinin 800 yıllık olduğu tahmin ediliyor.

        Amasra Müze Müdürü Baran Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, Helenistik, Arkaik, Klasik, Roma, Bizans, Ceneviz, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda eserin tarihi ilçe de olduğunu belirtti.

        Boztepe Mahallesi'ndeki bir inşaat kazısında Bizans dönemine ait olduğu tahmin tarihi bulunması nedeniyle inşaatın Karabük Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Bölge Kurulunca durdurulduğunu ifade eden Aydın, şöyle devam etti:

        "Alanda, Amasra Müze Müdürlüğünce yapının ortaya çıkartılması ile orada bir kurtarma çalışması başlattık. Başlattığımız kurtarma çalışmaları sırasında beton blokların arasında insan kemikleri görüldü. Bir ay süren çalışma sonrası taş yapının çevresinden 50 insan iskeleti bulundu. Bu bulunan insan iskeletlerinin Bizans dönemine ait olduğunu tahmin ediyoruz. Bulunan 50 kadar insan iskeletinin 800 yıllık olduğunu düşünüyoruz. Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanlığı ile yapılan görüşmeler sonrası insan iskeletlerini özel bir yöntem ile kutulara konulup, incelenmek üzere üniversiteye gönderdik."

        Aydın, kazı alanının koruma altına alındığını vurgulayarak, insan iskeletlerinin incelemesinin devam ettiğini bildirdi. Aydın, "İnceleme sonrası yaş grupları, hastalıklar ve ölüm sebepleri gibi konular açığa çıkacaktır. Bu araştırma sonrasında ilgili kurumlar ile görüşmelerimiz olacak. Görüşmeler doğrultusunda tarihi yapı ve iskeletlerle ilgili gerekli çalışmalar devam edecektir." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Bartın haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Bartın Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler