Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        KARS (AA) - HÜSEYİN DEMİRCİ - Kars'ın Arpaçay ilçesinde, 232 farklı kuş türünü barındıran Kuyucuk Gölü, ekoturizmde yerli ve yabancı turistlerin gözde yerlerinden biri haline geldi.

        Türkiye'nin, Ramsar Sözleşmesi kapsamında koruma altına alınan 13. alanı olan kuş cenneti Kuyucuk Gölü, Kars kent merkezinin yaklaşık 40 kilometre kuzeydoğusundaki Arpaçay sınırlarında yer alıyor.

        Yaklaşık 245 hektar göl alanı ve 416 hektarlık Ramsar alanına sahip kuş cenneti, deniz seviyesinden bin 627 metre yükseklikte bulunuyor.

        Kuyucuk Gölü, angut, sakarmeke, yeşilbaş ördek, kara boyunlu batağan, sığırcık ve boz kaz gibi 232 farklı kuş türünü barındırıyor.

        Ekoturizmde yerli ve yabancı turistlerin gözdesi haline gelen göl, fotoğraf tutkunları ve kuş gözlemcilerin de ilgi odağı oluyor.

        Kuzey Doğa Derneği Başkanı, ABD'deki Utah ve İstanbul'daki Koç üniversitelerinin öğretim üyesi Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, AA muhabirine, Kuyucuk Gölü'nün, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli kuş cenneti olduğunu söyledi.

        Şekercioğlu, Türkiye'nin ilk su kuşu halkalama istasyonunun Kuyucuk Gölü'nde kurulduğuna işaret etti.

        Kuyucuk Gölü'nün, 2005'te "Yaban Hayatı Geliştirme Sahası" ilan edildiğini anlatan Şekercioğlu, 2010'da ise gölün, Türkiye'nin 13'üncü ve Samsun-Adana hattının doğusundaki ilk "Ramsar alanı" olduğunu vurguladı.

        - "On binlerce kuş gölde"

        Göle eylül 2004'te geldiğini ve hayran kaldığını belirten Şekercioğlu, "Buraya geldiğim gün 40 binden fazla kuş saydık. Şimdi yine on binlerce kuşun Kuyucuk Gölü'nün üzerinde olması bizi çok mutlu etti. Sonbahar, eylül sonu ekim başı, gölün kuşlarının maksimum sayıya ulaştığı zamandır. Dernek olarak her yıl düzenli şekilde, farklı zamanlarda gölün kuşlarını sayıyor ve takip ediyoruz." dedi.

        Bu yıl gölün yüksek kuş sayısıyla zenginliğini koruduğunu dile getiren Şekercioğlu, "Bu sene çok mutluyuz. Çünkü 2 yıl önceki kuraklık bu sene yok, göl çok güzel. Bugün gölün üstünde 20 binden fazla kuş var. Gölün sembolü angutlardan yaklaşık 10 bin tane saydık. Toplam 55 kuş türü tespit ettik." diye konuştu.

        Kuyucuk Gölü'nün ekoturizm merkezi haline geldiğine dikkati çeken Şekercioğlu, şunları kaydetti:

        "Gölün eşsiz güzelliğini buraya gelen İtalyan misafirlerimizle, yani ekoturistlerle paylaştık. Ramsar alanı, kuş cennetti Kuyucuk Gölü'nün, kuş gözlem ve güzel bir ziyaretçi kulübesi var. Türkiye'nin turizm krizi içinde olduğu dönemlerde bile ziyaretçiler Kuyucuk Gölü'ne gelmeye devam ediyordu. Ziyaretçiler buraya doyamıyor. Bu bizim için büyük mutluluk kaynağı. Burası hem on binlerce kuşa ev sahipliği yapıyor hem de bölge halkı ekoturizmden gelir elde ediyor."

        İtalyan kuş gözlemcisi Filippo Zibordi ise Kuyucuk Gölü'nün tam bir kuş cenneti olduğunu belirtti. Zibordi, ekoturizme sağladığı katkılar nedeniyle Kuzey Doğa Derneği yetkililerine teşekkür etti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Kars haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Kars Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler