Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GAZİANTEP (AA) - Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Antepfıstığı Lisanlı Depo Tebliği"yle ilgili, "Antep fıstığı lisanslı depoları, sektörde ürüne kalite ve standart kazandıracağı gibi ürün stoğunda daha net rakamların ifade edilerek, fiyat istikrarının yakalanmasına da katkı sağlayacak." değerlendirmesinde bulundu.

        Tiryakioğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Antep fıstığının lisanslı depoculuk sistemine girmesine olanak sağlayan tebliğin sektör için "devrim" niteliği taşıdığını vurguladı.

        Yaklaşık iki yıldır tebliğin yayınlanması yönünde Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile TSE nezdinde yoğun faaliyetler yürüttüklerini anlatan Tiryakioğlu, tebliğin oluşturulabilmesi için ilk olarak kırmızı kabuklu Antep fıstığının TSE standardına yönelik çalışmalar yaptıklarını belirtti.

        TSE, Fıstık Araştırma Müdürlüğü ve Antep fıstığı üreticileriyle yapılan ortak çalışmalar sonucunda bu yıl nisan ayında ilk olarak "TS 13693" koduyla kırmızı kabuklu Antep fıstığının TSE standardının belirlendiğini ifade eden Tiryakioğlu, bugün de tebliğin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

        Tiryakioğlu, Antepfıstığı Lisanslı Depo Tebliğinin temel amacının, standartları belirlenen Antep fıstığının emniyetli ve sağlıklı koşullarda depolanması ve ürün senetleri vasıtasıyla ticaretinin kolaylaştırılması olduğunu aktararak, sektör için tarihi bir ilk oluşturan uygulamanın üretici ve alıcı için birçok avantajı da beraberinde getirdiğini vurguladı. Tiryakioğlu, şunları kaydetti:

        "Daha önce bakanlık tarafından pamuk, fındık, hububat, kayısı, zeytin ve zeytinyağı gibi birçok tarımsal ürüne yönelik lisanslı depo tebliği yayınlanmış ve bunlar uygulamaya konulmuştu. Yeşil altın Antep fıstığımız için bu karar bir ilk mahiyeti taşımakta. Borsa olarak öncülük ettiğimiz Antep fıstığı Lisanslı Depoculuk sisteminin en kısa sürede faaliyete geçmesi için ilk etapta şehrimizde 10 bin ton kapasiteye sahip bir lisanslı depoyu hizmete kazandırmak istiyoruz. Bu konuda İpekyolu Kalkınma Ajansı (İKA) ile ortak yürüttüğümüz 13 milyon 900 bin lira tutarında bir projemiz mevcut. Bu projenin yüzde 75’i İKA, yüzde 25’i ise borsamız tarafından karşılanarak devreye girmesi sağlanacak."

        - "Artık daha net rakamlar telaffuz edilebilecek"

        Antep fıstığının sağlıklı depolanması konusunda birtakım sorunların yaşandığına, lisanslı depoların üretimin yapıldığı illerde tam olarak işlevsellik kazanmasıyla sektörde sağlıklı bir depolama sistemine geçilmiş olunacağına işaret eden Tiryakioğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:

        "Sağlıklı ve kontrollü bir depolamanın yanında her şeyden önce Antep fıstığı yapılacak analiz ve tetkiklerle istenilen standartları yakalayacak. Lisanslı depolar sektörün gelişmesi açısından da birçok kolaylık ve yenilik sağlayacak. Bu sistem sayesinde ihracatçı kaliteli ürünle ihracatta artış sağlayarak, yeni hedef pazarlara daha rahat yönelebilecek. Antep fıstığı lisanslı depoları, sektörde ürüne kalite ve standart kazandıracağı gibi ürün stoğunda daha net rakamların ifade edilerek, fiyat istikrarının yakalanmasına da katkı sağlayacak. Özellikle gıda sanayini fiyat yönünden yakından ilgilendiren iç piyasadaki Antep fıstığı stoku konusunda artık daha net rakamlar telaffuz edilebilecek. Lisanslı depolarda kayıt altına alınan Antep fıstığı tonajının bilinmesi nedeniyle stokçuluğun ve istikrarsız fiyat artışının önüne geçilmesinde pozitif etken oluşturacak."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gaziantep haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gaziantep Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler