Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Edip Birşen, Gümüşhane’de pestil-köme sektörünün yıllık kabuklu ceviz ihtiyacının 2 bin 400 ton olduğunu söyledi.

        Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Birşen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gümüşhane’de iklim faktörleri ve rakıma göre ceviz yetiştiriciliğinin risksiz bölgelerde yapıldığından sınırlı kaldığını belirtti.

        Birşen, "Gümüşhane genelinde toplam 49 bin 150 adet ceviz ağacı, 17 bin 75 adet ise meyve veren yaşta ceviz ağacı bulunuyor. Bunların yüzde 70'inin merkez ilçe, Torul ve Kürtün ilçelerinde, yüzde 30'u ise Kelkit, Köse ve Şiran ilçelerinde yer alıyor." dedi.

        Mevcut ceviz ağaçlarından yıllık yaklaşık 914 ton ceviz elde edilebildiğini ifade eden Birşen, "Pestil köme üreticilerinin yıllık ihtiyacı 2 bin 400 ton. Gümüşhane ekonomisine önemli girdi sağlayan pestil-köme işletmelerin temel hammaddeleri olan dut, ceviz ve fındığın Gümüşhane’de yetiştirilen ürünlerden karşılanma imkanı bulunuyor. Ancak ilimizde meyvecilik faaliyeti ekstansif karakterde olup ekonomik anlamda işletmecilik kavramından uzak belli büyüklüğün altında olması, işletmelerin ürettikleri ürünlerin çoğunu aile ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik kullanmalarının doğal sonucu olarak ihtiyaç duyulan ham madde maalesef il dışından sağlanmaktadır." diye konuştu.

        Gümüşhane’de ceviz üretiminin geliştirilmesine yönelik çeşitli projeler uygulandığını ifade eden Birşen, şunları kaydetti:

        "Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve yerel kaynaklarla 2 bin 638 dekar ceviz bahçesi oluşturuldu. Toplam 29 bin 234 adet fidan dikildi. 2014 yılına kadar Bilecik ve Şebin ağırlıklı ceviz fidanlarının dağıtımının yapıldı. 2015 yılında ise Chandler, Fernor, Fernette çeşitleri ile toplam 2 bin 800 adet ceviz fidanının çiftçilere dağıtılarak damla sulama sistemi kurulu modern kapama bahçeleri tesis edildi. Kurum olarak 2016 yılında bölgeye daha iyi adapte olan 7 bin 400 adet Fernor-Fernette çeşitlerinin çiftçilere dağıtıldı. Dağıtımı yapılan fidanlar en az 1 dekar arazide kapama ceviz bahçesi oluşturulacak şekilde projelendirilmiştir. Ayrıca Kelkit Havzası Kalkınma Birliği Başkanlığında İlimiz Kelkit ve Şiran İlçelerimizde 2016 yılında 180 dekar alanda 2017-2018 yıllarında da devam edecek olan Kelkit Havzasında 'Cevizin Marka Yolcu' adı altındaki proje kapsamında toplamda 2 bin dekar ceviz bahçesi oluşturulması planlanmaktadır."

        "Ceviz sadece pestil ve köme sektörünün ihtiyacı olan bir meyve değil. Çok farklı kullanım alanları var." diyen Birşen, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "Gümüşhane'deki ceviz ağacı varlığını arttırmak üzere çalışmalarımıza devam ediyoruz. Gümüşhane genelinde bulunan 49 bin 150 ceviz ağacı verilen teşviklerle kademeli olarak her yıl artırılmasıyla Gümüşhane ekonomisine önemli katkılar sağlanacaktır. Müdürlük olarak üreticilerimize her türlü teknik destek verilecektir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, yerli üretimi desteklemek amacıyla ceviz yetiştiriciliğine de destek veriyor. Tüm üreticilerimiz, devlet destekleri ile tarımsal faaliyetlerini gerçekleştirdikleri gibi, ceviz yetiştiriciliği için de destekleme başvurusu yapabilirler. Bakanlığımız Bitkisel Üretim Desteği kapsamında büyüklüğü en az 5 dekar olan bahçesine sertifikalı ceviz fidan diken herkese başvuru halinde dekara standart sertifikalı fidan için 100 lira, sertifikalı fidanlar için 280 lira hibe desteği verilmekte olup, ayrıca küçük işletmelere de dekar başına 100 lira olmak üzere toplamda 380 lira devlet desteği verilmektedir. Üretim yılı içerisinde destekten faydalanmak isteyen çiftçilerin Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı oldukları İl/İlçe Müdürlüklerine belgeler ve sertifikalar ile birlikte başvuru yapmaları gerekmektedir."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Gümüşhane haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Gümüşhane Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler