Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        VAN (AA) - Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı, 23 ili kapsayan "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi Cazibe Merkezleri Programı, Yatırım ve Destek Hamlesi", bölgede olumlu karşılandı.

        Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu ve bölgede üretim yapan yatırımcılar, Başbakan Yıldırım'ın yatırım ve kalkınma hamlesini desteklediklerini açıkladı.

        Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, yaptığı açıklamada, Van'ın merkez olduğu 2. bölgede tekstil, arıcılık, küçükbaş hayvancılık, meyvecilik, tıbbı ve aromatik bitkilerin üretiminin sadece desteklenmesini eksik bulduklarını ifade etti.

        "Çoğunluğu tarım sektörünü ilgilendiren ve birbiriyle ilişkili olan bu başlıkların satın alma garantili devlet desteği içinde kalması ve diğer mevcut yatırımların bu kapsam dışında tutulması halihazırdaki sanayi yatırımlarını tamamen rekabet ve üretim dışına iterek, ticari varlıklarını sonlandırmasına neden olabilecektir." diyen Bozkurt, şöyle konuştu:

        "Bizler bölge yatırımcıları olarak cazibe merkezi iller kapsamındaki uygulamalar neticesinde desteklendiğimiz takdirde, kazancımızı yeni yatırımlara dönüştürmek için bölge yatırımcıları olarak memleketimiz Van'da yeni yatırımlar yapmaktan çekinmeyeceğiz. Teşvik paketini desteklediğimizi belirtmekle birlikte eksikliğinin tamamlanmasını talep ediyoruz. Evet çok olumlu bir girişim ancak mevcut sanayicilerimizin yürüyen aksamları yorulmuş. Bu aksamlara bir bakım ve onarım gerekiyor."

        Teşvik paketlerinin uzun ömürlü ve bölgeye katkı sunması için iyi takip edilmesi gerektiğini kaydeden Bozkurt, şöyle devam etti:

        "Devlet eşitlik ilkesi açısından her bölgeye aynı bakmak zorunda. Fakat bizim hassasiyetimiz bölgemizin Orta Doğu'ya yakın olması, dini ve etnik sorunlarımızın buradan kaşındırılması hasebiyle bu bölgeye özel teşvik yasalarının uygulanması lazım. Bölgemizin en az 20 yıl veya 50 yıl vergi ve SSK'lardan muaf edilmesi lazım. Bu destek sanayicimize sunulursa, sanayicilerimizin rekabet gücü de artar. İnanıyoruz bu konuda hükümet üzerine düşeni yapacaktır. Bölgede yeni bir inşa süreci başlıyor ve inşa sürecinde bizim ürettiğimiz malların bu inşada kullanılacağını umuyoruz. Bu öneriler karşılık bulursa sanayicilerimiz huzur bulacaktır."

        - "Patlatılan bombalar, yatırımı engelledi"

        Van Mermer Madencilik AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Bedrettin Gökçenay da son olarak 12 Eylül günü terör örgütü PKK tarafından Van'ın göbeğinde patlatılan bombanın büyük bir yatırıma engel olduğunu anlattı.

        "Amerika'da yaşayan Türkiye asıllı iki bayan fabrikamıza geldi. Bunlar bizim Çatak'ta çıkardığımız taşları Amerika'ya götürdüler ve o Amerikalılar bu taş için Van'a geleceklerdi." ifadelerini kullanan Gökçenay, şunları dile getirdi:

        "Ancak geçen günlerde patlayan bombadan dolayı gelmediler. Bu travertenler Çatak ilçemizde var olan bir taş ve çok da kıymetlidir. Ancak gelemediler. Biz bu sıkıntıları çekiyoruz. Güvenlik sağlanırsa bizler neler yapmayız ki. Bu mobilya sektörü için de geçerlidir. Kimya, inşaat ve tüm sektörler için geçerlidir. Bu konuda sizden tek isteğimiz bizleri destekleyin. Bizler gerçekten de çok zor durumdayız. Bizler arkadaşlarla Ankara'ya gittiğimizde bizlere bir can suyunun gerektiğini Bakan Beye de ilettik. Doğu ve Güneydoğu illerine can suyu verilmezse Mayıs 2017 gelmeden biteriz. Mümkün değil her şey birbirine girecek. Bunu da iki bölgeyi yani Doğu ve Güneydoğu bölgelerini eşit tutacak şekilde can suyu vermeleri gerekir. Ama şu anda en sıkıntı olan bölge biziz. Bizlere can suyu verilmeli."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Van haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Van Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler