Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ERZİNCAN (AA) - Erzincan'ın Üzümlü ilçesinde yetişen Cimin üzümünün hasadına başlandı.

        Kentin tescilli ürünlerinden olan Cimin üzümünde bu yıl soğuk hava ve hasat dönemindeki yağışlar nedeniyle rekolte düştü, dolayısıyla fiyatlar attı. Cimin üzümü kilogramı 5 ile 8 lira arasında satılıyor.

        Cimin üzümünün hasadı Kasım ayına kadar devam edecek.

        Üzümlü Belediye Başkanı Ahmet Sazlı, gazetecilere yaptığı açıklamada, Cimin üzümünün hasat döneminin başladığını, ancak bu yıl rekoltenin düşük olduğunu söyledi.

        Yöredeki yağışların rekolteyi düşürdüğünü dile getiren Sazlı, "Geçen yıla oranla rekoltemiz yarı yarıya düştü. Bunun sebebi de mahsul zamanında aşırı yağış yaşanması. Cimin üzümünün özelliklerinden biri kabuğunun ince, sofralık olması. Bu nedenle üzüm yağış alır almaz hemen çatlamalar başlıyor. Bu da raf ömrünü ve kasada bekletme süresini kısaltıyor. Mahsulün az olması nedeniyle bu sene fiyatlar da da artış oldu." dedi.

        Sazlı, üzerinde çalıştıkları proje ile üzüm bağlarının seraya alınacağını ve bu sayede verim kaybının önüne geçeceklerini belirtti. Sazlı, şunları kaydetti:

        "Üzüm bağlarımızı seraya alma projesi başlatmıştık, bu çalışmaları hızlandıracağız. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri üzerinden çiftçilerimize kredi kullandırılarak üzüm bağları seraya alınacak. Şu anda örnek bir bağı yapma aşamasındayız. 300 metrekare bir bağı sera içine alacağız. Başarılı olursak inşallah seneye çiftçilerimizi bu projeye yönlendireceğiz ve kredilerini alıp, yapmalarına yardımcı olacağız. Böylece rekolte düşüklüğünün de önüne geçmiş olacağız."

        Üzüm üreticilerinden Metin Başgöl de bu yıl üzüm üreticisinin umduğunu bulamadığını ifade ederek, "Rekolte çok düşük. Üzüm salkımları büyük ama son zamanlarda yağan yağmur salkımları çatlattı ve çürüme başladı. Üzüm olmayınca fiyatlar da yüksek gidiyor. Geçen yıl bağımdan 5,5 ton üzüm sattım. Bu sene satacağım üzüm 1,5-2 tonu geçmez." dedi.

        - Cimin Üzümü

        Malatya ve Elazığ'ın ardından en çok üzüm üretilen Erzincan'ın Üzümlü ilçesindeki 8 bin 650 dekar üzüm bağında yılda yaklaşık 6 bin ton Cimin üzümü üretiliyor.

        Kendine has eşsiz tadıyla sofralık olarak talep gören Cimin üzümü, şeker oranının düşük olması sebebiyle de özellikle şeker hastaları tarafından tercih ediliyor.

        Kentin tescilli ürünlerinden olan Cimin üzümü bazı Avrupa ülkelerine de ihraç ediliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Erzincan haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Erzincan Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler