Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HATAY (AA) - LALE KÖKLÜ - Amanosların eteklerinde yetişen ve "kalp dostu" olarak bilinen alıcın kilogramı dalında 12, tezgahta ise 20-30 liradan alıcı buluyor.

        Hatay'ın Belen ilçesine bağlı Kömürçukuru Mahallesi'ndeki dağlık arazide üretimi yapılan sarı alıç, lezzeti ve aromasıyla damaklarda ayrı bir tat bırakıyor.

        Kalp ve damar sağlığına iyi geldiği bilinen, yabani bir meyve türü olan alıcın dalı ve yaprağı da çay olarak tüketilebiliyor.

        Alıç üreticisi Mehmet Kasım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarlasından yıllık 4 veya 5 ton alıç topladığını söyledi.

        Tüccara verdikleri fiyatı düşük bulduklarını ancak pazar sıkıntısı nedeniyle verilen fiyata razı geldiklerini belirten Kasım, "Çok şükür bu yıl iyi bir hasat dönemi yaşanıyor. Geçen sene tüccara 10 liradan veriyorduk bu yıl az da olsa arttı. Bu haliyle bile getirisi güzel. Meyveler tezgahlarda ise 20 liraya satılıyor hatta bu fiyat 30 liraya kadar çıkıyor." diye konuştu.

        Mücahit Sabri Yüzer de ailesiyle 15 yıldan bu yana 2 dönümlük arazide alıç yetiştirdiğini anlattı.

        Eylül ayının 15'inden sonra hasat döneminin başladığını dile getiren Yüzer, "Günlük ne kadar toplarsak kasalara koyup satıyoruz. 20 yıllık bir ağaçtan günlük 100 kilogram alıç toplayabiliyoruz. Malın kalitesine göre değil, alıcının isteğine göre fiyat veriyoruz. Tüccarın bizden 12 liraya aldığı ürünü, esnaf Adana'da, Mersin'de 20-30 liraya satıyor. " ifadelerini kullandı.

        Yüzer, yıllık ortalama kazancının 15-20 bin lira olduğunu aktararak şunları kaydetti:

        "Diğer meyvelere göre alıcın getirisi yüksek. Yaklaşık 210 hanenin bulunduğu mahallemizde 50'den fazla aile alıç yetiştiriyor. Kooperatifleşmek istiyoruz ama imkanlarımız el vermiyor. Bizden alıcı 12 liraya alanlar gidip 20-30 liraya satıyorlar. Mahallemiz Kömürçukuru havasıyla iklimiyle alıç üretimine en müsait yer o yüzden mahallemizde bir tane kooperatif kurulmasını istiyoruz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Hatay haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Hatay Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler