Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Mersin İl Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, Mut ilçesine bağlı Karacaoğlan Mahallesindeki Karacaoğlan Tepesinin aşıklara ve sevginin ölümsüzlüğünü düşünen sevgililere ilham kaynağı olması gerektiğini söyledi.

        İl Kültür ve Turizm Müdürü Kabahasanoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ünlü halk ozanı Karacaoğlan'ın Çukurova bölgesindeki birçok ilin sahiplendiğini, ancak Karacaoğlan'ın Toroslarda Mut ilçesine bağlı Karacaoğlan Mahallesindeki Karacaoğlan tepesinde metfun olduğunu söyledi.

        Karacaoğlan'ın sevdiği kız olan Karacakız'a olan aşkından dolayı bulunduğu tepenin Karacoğlan tepesi diye bilindiğini belirten Kabahasanoğlu, bu tepenin aşkın, edebiyatın ve sadakatin zirvesi diye tarif edilebileceğini aktardı.

        17. yüzyılda Toroslar'da yaşadığı bilinen, sevginin ve sadakatin sembolü ünlü halk ozanı Karacaoğlan'a bir çok il sahip çıkmasına rağmen Mut ilçesinde olabileceğini düşündüklerini ifade eden Kabahasanoğlu, şöyle konuştu:

        "Çünkü, Mut ilçesine bağlı Karacaoğlan Mahallesi var ve bu mıntıka içinde de Karacaoğlan tepesi var. Bu bölgede sadece Karacaoğlan tepesi yok. Aynı zamanda ünlü ozanın sevdiği Karacakız'ın adını taşıyan hemen karşıda Karacakız tepesi var. Karacaoğlan'ın sevdiği Karacakızı alamayınca bu tepeyi ve köyleri terk edip Toroslar'da yayla yayla oba oba geziyor, başka diyarlara gidiyor. Geziyor dolaşıyor ancak çocukluğunun geçtiği Karacaoğlan tepesine geri dönüyor. Ancak yüreğine kor gibi saplanan haberi alıyor. O da sevdiği kız Karacakız'ın öldüğünü öğreniyor. Ve karşıdaki tepeye defnedildiğini öğreniyor. O anda diyor ki ünlü ozan, 'Ben ölürsem benim sevdiğim Karacakız'ın karşısındaki tepeye gömün' diyor. Ve vasiyeti ölünce yerine getirilmek üzere şimdiki adının verildiği Karacaoğlan tepesi ne gömülüyor."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler