Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - LEYLA ATAMAN KOYUNCUOĞLU - Türkiye'nin en köklü film festivallerinden olan Uluslararası Antalya Film Festivali, bu yıl 53'üncü kez gerçekleştirilecek.

        Antalya'da 16-23 Ekim tarihleri arasında yapılacak festivalde 34 ülkeden 140 film gösterilecek. Yaklaşık 40 bin izleyicinin beklendiği festivalde, sinema filmlerinin yanı sıra insanlığın en büyük sorunlarından biri olan "mülteci" sorunu "Hiçbir Yerin İnsanları", 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananlar da "Güneş Tutulması" ismiyle kısa filmlerle işlenecek.

        Uluslararası Antalya Film Festivali Direktörü Elif Dağdeviren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, festivale hem sinema endüstrisinden hem de yabancı basından, Fransa, İngiltere, Avustralya, İsveç, İran, Meksika, Kolombiya, ABD, Rusya ve daha pek çok ülkeden konuğun davet edildiğini, uluslararası yarışma filmleriyle yan programlarda bulunan film ekiplerinin de her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalya'da olacaklarını söyledi.

        Yurt dışından yaklaşık 170 kişilik katılım beklediklerini ifade eden Dağdeviren, "Yurt içinden de yaklaşık 600 kişilik bir katılım bekliyoruz. Oyuncular, yönetmenler, senaristler, yarışma filmleri ekipleri, ulusal basın temsilcileriyle Antalya halkı da bizi yalnız bırakmayacak." diye konuştu.

        Festivali geçen yıl yaklaşık 37 bin kişinin takip ettiğini belirten Dağdeviren, bu yıl 40 bin kişi beklediklerini dile getirdi.

        Dağdeviren, festival biletlerinin 5 lira olarak belirlendiğini ayrıca öğrenci indirimlerinin olacağını söyledi.

        - 430 bin lira ödül dağıtılacak

        Festivalle başta Türkiye'de sonra da uluslararası alanda sinemanın desteklenmesinin hedeflendiğini anlatan Dağdeviren, dağıtılacak para ödülleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

        "En iyi filme verdiğimiz 100 bin lira büyük ödülle kalmıyoruz, en az üçte biri Antalya'da geçen senaryolara yönelik geçen yıl başlattığımız Antalya Film Destek Fonu'nun ödülü de 100 bin lira. Bu yarışmalı bölümümüzün adı bu seneden itibaren tam bir Antalya sevdalısı olan Sümer Tilmaç'ı anmak adına Sümer Tilmaç Antalya Film Destek Fonu oldu. Ayrıca Uluslararası Yarışma bölümümüzde de en iyi film ödülümüz 50 bin avro. Geçtiğimiz yıldan itibaren başlattığımız yeni bir uygulamayla uluslararası yarışma bölümüne Türk filmleri ve belgeselleri de başvurabiliyor. Bu ödüllerimizin yanında festivalimiz bünyesinde iki yıl önce başlattığımız Antalya Film Forum'da da 30'ar bin lira parasal ödüllü iki bölümümüz var. Yani toplamda 430 bin lira ödül dağıtıyoruz. Tek bir büyük ödül yerine, sinemamızı her aşamasında destekleyecek ayrı ödül bölümleriyle Türkiye'nin en köklü film festivaline yakışan bir yaklaşımla nitelikli film üretimine daha fazla katkı sağlamayı hedefliyoruz."

        - Kent ekonomisi de canlanacak

        Festivallerin kent ekonomilerine dinamizm kattığını ifade eden Festival Direktörü Elif Dağdeviren, Cannes, Berlin, Saraybosna, Venedik, Karlovy Vary film festivalleri gibi, Uluslararası Antalya Film Festivali'nin de kent ekonomisine hem direkt hem de dolaylı ciddi katkıda bulunduğunu kaydetti.

        Bir festival ne kadar marka olursa şehrin o kadar canlanacağını anlatan Dağdeviren, "Oteller, restoranlar, taksiler, müzeler, alışveriş vesaire hepsine katkısı olur. Aynı zamanda da başarılı bir festival dünyaya önemli kongrelerin yapılabilmesi için Antalya bir adrestir mesajı verir ki bu da 12 ay kongre turizmine ciddi pozitif etki eder. Tıpkı Cannes, Barcelona, Venedik gibi..." diye konuştu.

        Merkez olarak kullandıkları şehir otellerinin akreditasyon kartıyla gelen kişilere indirimli oda sağlayacağını belirten Dağdeviren, festivalin olduğu tarihlerde Kaleiçi'ndeki festival merkezine yakın otellerde rezervasyonların arttığını duyduğunu söyledi.

        - 34 ülkeden 140 film gösterilecek

        Festivalde 34 ülkeden 140 filmin sinemaseverlerle buluşacağını ifade eden Dağdeviren, film gösterimlerinin Antalya Kültür Merkezi (AKM), Migros, Cam Piramit ve MarkAntalya'da olmak üzere toplam 9 sinema salonunda yapılacağını bildirdi. Dağdeviren, Konyaaltı Açıkhava Tiyatrosu'nun da kurulacak perdeyle açık hava sinemasına dönüştürüleceğini ve 3 gece film gösterimi yapılacağını dile getirdi.

        Cam Piramit ile AKM arasındaki Kral Yolu'nu festival boyunca Festival Yolu'na dönüştüreceklerini belirten Dağdeviren, "Saat 12.00'den 24.00'e kadar burası tam bir şenlik alanı olacak. Sinemaseverlerin, çocukların, ailelerin, gençlerin vakit geçirip müzik dinleyebilecekleri, filmlerle ilgili bilgi alabilecekleri, Türkiye sinemasının ünlüleriyle karşılaşıp fotoğraf çektirebilecekleri, imza saatlerinin, söyleşilerin olacağı bir alan yaratıyoruz." dedi.

        - Mülteci sorunu ve 15 Temmuz festivalde

        Festivalde, insanlığın en büyük sorunlarından biri olan "mülteciler" konusu ile 15 Temmuz gecesi ve sonrasında yaşananlara da dikkat çekileceğini anlatan Dağdeviren, "Hiçbir Yerin İnsanları" adı verilen bölümde mülteci filmleri seçkisi yapılacağını anlattı.

        Dağdeviren, "Türkiye'de darbe olsaydı ne olurdu?" sorusuna cevapların da filmler aracılığıyla verileceğini, "Güneş Tutulması" bölümüyle bu konunun işleneceğini vurguladı.

        Bu yıl başlatılacak Film TMR bölümü ile sinema sektöründe ulusal ve uluslararası ticareti artırmak gibi önemli bir hedeflerinin bulunduğunu kaydeden Dağdeviren, "Film TMR Türkiye'de bitmiş, gişeye çıkmış ya da izleyiciyle buluşmak üzere olan filmlerle ilgili bu yıl başlattığımız bir platform. Çekilmiş olan filmlerin ulusal ve uluslararası ticari potansiyeline, iletişim stratejilerine nasıl katkıda bulunuruz diye düşünerek geçen yıl ilk duyurusunu yapmıştık. Yarışmalı bir bölüm değil, iletişim, ilişki geliştirme, pazarlama, networking sağlama, bilgi alış verişi imkanı sunacağımız, workshoplarla zenginleşecek ulusal ve uluslararası buluşturma platformu." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler