Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        HATAY (AA) - Türkiye Tabiatını Koruma Derneği Hatay Şube Başkanı Abdullah Öğünç, Kırıkhan ilçesindeki Gölbaşı Gölü'nün büyük kısmının kuruduğunu bildirdi.

        Öğünç, yaptığı yazılı açıklamada, ilçeye 11 kilometre uzaklıktaki Gölbaşı'nın Anadolu ve Afrika kuşağı arasında geçit bölgesi olduğunu, flora ve faunasıyla nadir ekosistemleri içerdiğini vurguladı.

        Gölün, kurutulan Amik Gölü'nün küçük bir modeli olduğunu ifade eden Öğünç, "Bu bölge Akdeniz’le olan Asi Nehri bağlantısı sayesinde nesli dünya çapında kritik seviyede tehlikede olan Anguilla anguilla (Avrupa yılan balığı) gibi bazı deniz aşırı okyanus elemanlarını da barındırır." bilgisini aktardı.

        Öğünç, Gölbaşı Gölü'nün kayda değer miktarda nadir veya nesli tehlike altındaki bitki ve hayvan türlerini barındırdığını belirterek, şöyle devam etti:

        "Göl, kıtalar arası öneme sahip kurutulan Amik Gölü’nün hem en önemli kaynağını hem de Amik Gölü ekosisteminin küçük bir modelini halen bünyesinde barındırmaktadır. Burada üçü endemik, dokuz midye türü vardır. Ayrıca sazan, kefal, kaya balığı, sivrisinek balığı, sarıbenli gibi sayısız balık türü de yaşamını sürdürmekteydi. Ancak buraya yaptığımız ziyarette gölde küçük bir alan dışında neredeyse hiç su kalmadığını üzülerek gördük. Gölün ve yakın çevresinin suyu drene edilmemelidir."

        - "Setler tahrip edildi"

        Öte yandan, DSİ yetkilileri, önceki yıllarda gölün üç farklı alanında yaptıkları taşkından önleme amaçlı setlerin vatandaşlar tarafından tahrip edildiğini bildirdi.

        Bu yıl kış ve yaz aylarının kurak geçtiğini ifade eden yetkililer, vatandaşların tarım arazilerini sulama amaçlı buradan su aldığını ve göldeki suyun bu yüzden tükenmiş olabileceğinin tahmin edildiğini kaydetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Hatay haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Hatay Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler