Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        EDİRNE (AA) - Edirne'de yaşayan Soner Süleyman Gürlek, hat yazısı, rumi desen ve portreleri deri üzerine işliyor.

        Deri işleme ustası Gürlek, gazetecilere yaptığı açıklamada, deri işlemenin Türklere özgü bir sanat olduğunu söyledi.

        Sanatın devamı için yeni ustaların yetişmesi gerektiğini ifade eden Gürlek, "İkizevler Kültür ve Sanat Merkezi’ndeki atölyemizde deri üzerine işlemeler yapıyorum. Kendi çabalarımla bunu öğrendim. Bu sanata üniversitede okurken geçinme kaygısıyla başladım. Deri işlemeyle yapılmış ürünleri görünce 'bunları bende yaparım' dedim ve bu sanatı öğrenmeye başladım. Türklere has olan bu sanatı yaşatmak istiyorum" diye konuştu.

        Orta Asya’da yapılan kazılarda yaklaşık 3-4 bin yıllık deri pantolonlar, deri at koşumları, deri işlemeyle yapılmış malzemelerin bulunduğunu aktaran Gürlek, şunları kaydetti:

        "Tabi ki Osmanlı döneminde bu sanat Saraçlık mesleğiyle kendini gösteriyor. Bu sanatın gelişmesini çok istiyorum. Ben özellikle Türk kültürünü yaşatmak, Anadolu ve İslam motiflerinin ilelebet var olmasını sağlamak için eserlerimde bu desenleri işliyorum.

        Hem görselliği hem el işçiliği var. Bunun yanında kullanım alanı çok fazla. Aynı zamanda plastikler gibi insan sağlığına zararlı bir yönü yok. Meslek sürekli bir gelir getirisi olmadığı için yok olmak üzere. Bu yönde çalışmalar yapılması gerekiyor."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Edirne haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Edirne Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler