Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        YOZGAT (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, başkanlık sistemine ilişkin, "Atatürk dönemi fiili bir başkanlık sistemidir. O dönemdeki başbakanların İsmet İnönü dışında kaç tanesinin adını sayabiliyorsunuz? Konunun uzmanları bile peş peşe bir dakikada başbakanların isimlerini sayamaz. Neden, çok açık başkanlık sistemi." dedi.

        Yozgat Belediyesi Büyük Sinema Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi Toplantısı'nda konuşan Bozdağ, "Başkanlık sistemi" tartışmalarına değinerek, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin açıklamasıyla Türkiye'de önemli bir tartışmanın yeniden başladığının söyledi.

        Bahçeli'nin "Artık bu başkanlık sistemi tartışmasına bir nokta koyalım. Halka soralım, halk ne diyorsa, ona da saygı duyalım." sözünün doğru olduğunu belirten Bozdağ, Türkiye'nin uzun bir zamandır bu tartışmayı yürüttüğünü dile getirdi.

        Bakan Bozdağ, "Bu tartışmayı ya parlamento sona erdirecek 367 bulunur, halka gidilmezse veya reddedilirse o zaman parlamentoda son bulur. Ya da her şartta halka gidilir, halk karar verir, ona göre bu işe nokta konur. O zaman bu tartışmayı sonlandırmak lazım. Ben de aynı kanaatteyim." diye konuştu.

        Türkiye'de parlamento çoğunluğuyla cumhurbaşkanının aynı siyasi gelenekten geldiği dönemlerde zaten fiili bir başkanlık sisteminin olduğunu dile getiren Bozdağ, şöyle devam etti:

        "Atatürk dönemi fiili bir başkanlık sistemidir. O dönemdeki başbakanların İsmet İnönü dışında kaç tanesinin adını sayabiliyorsunuz? Konunun uzmanları bile peş peşe bir dakikada başbakanların isimlerini sayamaz. Neden, çok açık başkanlık sistemi. Adı parlamenter bile olsa uygulaması başkanlık sistemi. Menderes dönemi de öyledir. Rahmetli Bayar ile Menderes aynı partiden bakarsanız. Şimdi AK Parti dönemine geldiğimizde de durum daha farklı. Özellikle 10 Ağustos 2014'te Cumhurbaşkanının ilk defa Türkiye'de halk tarafından seçilmesiyle esasında eski cumhurbaşkanlarına göre demokratik meşruiyeti daha güçlü olan, yetkisini halkın vekillerinden değil, bizzat halkın kendisinden alan bir cumhurbaşkanı seçildi. Cumhurbaşkanının anayasadaki yetkilerine bakarsanız parlamenter sistemde olmaması gereken yetkiler var. Başkan yetkileri gibi. Hatta bazı yetkiler başkanlarda dahi yok. Bizim anayasamızda cumhurbaşkanlarına verdiği yetkiler. İktidar çoğunluğu da belli AK Parti grubunun."

        - "Türkiye'de de bir fiili durum var"

        Bozdağ, parlamentoda AK Parti grubunun 'evet' demediği bir kanunun komisyondan çıkamadığını, TBMM Genel Kurulu'nda görüşülemediğini, ve her hangi bir konuda gündeme gelemediğini ifade ederek, AK Parti'nin 'evet' demesi durumunda olduğunu vurguladı.

        AK Parti iktidarlarından önceki iktidar dönemlerinde de aynısı olduğunu aktaran Bozdağ, '"Çünkü, anayasa ve iç tüzüğümüz TBMM komisyon ve genel kurulunda bütün çoğunluğu iktidara veriyor. İktidarın 'evet' demediği bir yasama ve denetim faaliyetinin yapılabilme imkanı yok. Şu anda iktidar çoğunluğu kimde, AK Parti'de. Cumhurbaşkanımız da yüzde 52 ile seçilmiş. O da AK Parti'nin kurucu lideri. O zaman çok açık Türkiye'de de bir fiili durum var. CHP Türkiye'de başkanlık uygulaması yok deyince ortadaki gerçek ortadan kayboluyor mu? Yüzleşelim bununla. Kim ne derse desin. Daha öncede söyledim, Türkiye'de çok net bir başkanlık uygulamasını biz yaşıyoruz zaten. Bunun adını koymak doğru olandır. Yok, başkanlık sisteminin adını koyamayacaksak o zaman parlamenter sistemin tartışmalı olmaktan da çıkarmamız lazım. Bunu yolu Bahçeli'nin dediği gibi TBMM'ye konuyu taşımaktır." şeklinde konuştu.

        Konunun Meclis'te görüşülebileceğine işaret eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, şu değerlendirmeyi yaptı:

        "Başbakanımız açıkladı. 367'nin bile üzerinde çıksa halka gideceğiz. Halkımız dedi ki 'başkanlık sistemini kabul ediyorum.' Mesele, tartışma biter, başkanlık sistemine geçilir. Halkımız dedi ki 'başkanlık sistemini kabul etmiyorum.' Yine mesele biter, artık parlamenter sistemi tartışmaktan vazgeçeriz. Bu sistemle Türkiye yoluna devam eder. Türkiye'yi artık başkanlık sistemi tartışmalarıyla yormanın kimseye bir faydası yok. Gelin adres belli. Halkımıza soralım. Halk ne diyorsa onun kararını hep beraber saygıyla kabul edelim ve Türkiye yoluna böyle devam etsin diyorum. İnşallah parlamentoda böyle bir uzlaşma zemini olur ve Türkiye bu meseleyi tartışma konusu olmaktan çıkarır ve sitem tartışmalarına son noktayı koyar. Önümüzdeki günlerin bu tartışmalarla çok daha farklı olacağını tahmin ediyorum. Umarım ülkemiz bu tartışmaları fazla uzatmaz ve ne yapılacağına karar verir, yoluna devam eder."

        (Sürecek)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Yozgat haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Yozgat Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler