Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MANİSA (AA) - TURGAY DUYAR - Uzun süre dayanabilmesi nedeniyle "kışlık" olarak nitelendirilen kavunların üretildiği Manisa'nın Kırkağaç ilçesinde, üreticiler hasadın tamamlanmasının ardından pamuk ipliğiyle astıkları ürünlerinin değerlenmesini bekliyor. Üreticiler, arz fazlası nedeniyle kilogramı 1 liraya gerileyen kavunun fiyatının şubat ayında 5 lira seviyesine çıkmasını umut ediyor.

        Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Süleyman Boğaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada ilçenin en önemli geçim kaynağı olan kavunda bu yıl bereketli bir sezon geçirdiklerini dile getirdi. Geçen yıla göre bu sene rekoltede yaklaşık yüzde 40'lık artışın görüldüğüne işaret eden Boğaz, hasat sezonunun tamamlanmasıyla kavunların depolarda askılara çekildiğini söyledi. Kavunların pamuk ipliğiyle bağlanarak kavak ağacından yapılmış sütunlara, birbirine temas etmeden asıldığını aktaran Boğaz, sürekli havalandırılan depolarda ürünlerin 5 ay kadar dayanabildiğini ifade etti.

        Üreticinin şubat ayına kadar kavun satabilme imkanının olduğunu, ürünün büyük bölümünün ise yılbaşı öncesi bittiğini anlatan Boğaz, şu bilgileri verdi:

        "İlçede yaklaşık 25 bin dekar alanda kavun üretiliyor. Bu yıl rekolte oldukça yüksek, bu da üreticimizin yüzünü güldürüyor. Bu yıl 70 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Bu mevsimde her yerde kavun olması nedeniyle fiyatlar düşük seyrediyor. Kilogram fiyatı şu an 80 kuruş ile 1 lira arasında. Bu nedenle kavunu hemen satmıyoruz, askıya alıp bekletiyoruz. Diğer bölgelerde üretilen kavunların kasım ayı içerisinde bitmesiyle fiyatlar yükselişe geçecek."

        Kırkağaç kavununun dayanıklılığı sebebiyle şubat hatta mart ayının başına kadar tüketilebildiğini söyleyen Boğaz, zaman geçtikçe fiyatın arttığını kaydetti.

        "Bugün 1 lira olan kavun 5 ay sonra 5 liraya satılabilir" diyen Boğaz, "Geçen yıl kavunumuz, kilosu 5 liradan alıcı buldu. Bu yıl da aynı rakamlara çıkmasını bekliyoruz." ifadesini kullandı.

        İlçedeki kavun üreticilerinden Kadir Orçun (59) ise yetiştirdikleri kavunların özellikle büyük şehirlerde tüketildiğini, yılbaşı sofraları için tercih edilen ürünün bu yıl da yüz güldürmesini umduklarını kaydetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Manisa haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Manisa Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler