Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        GİRESUN (AA) - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, İtalyan Tarımcılar Derneği Coldiretti'nin Türk fındığını ithal edilen en tehlikeli ürünler listesine koymasın ilişkin, "İtalyanların her dönemde Türk fındığını sabote etmek için çeşitli argümanlar kullandıklarını ve kullanabileceklerini biliyoruz. Bu iddiayı ciddiye bile almaya gerek yoktur" dedi.

        Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk fındığının İtalya ve AB ülkelerine gerekli tüm güvenlik testlerinden geçerek ihraç edildiğini söyledi.

        İtalyanlar tarafından zaman zaman bu tür iddialarla Türk fındığının güvenilirliğinin sarsılmak istendiğine dikkati çeken Sevinç, sözlerini şöyle sürdürdü:

        "İtalyanların her dönemde Türk fındığını sabote etmek için çeşitli argümanlar kullandıklarını ve kullanabileceklerini zaten biliyoruz. Bu iddiayı ciddiye bile almaya gerek yoktur. Aflatoksin sadece fındıkta değil bütün gıdalarda, fındık benzeri tüm sert kabuklu yemişlerde ürünlerde olabilir. Ancak özellikle Türk fındığı hem ülkeden çıkışta, hem de AB ülkelerine girişte, buna İtalya'da dahil olmak üzere resmi makamlar tarafından mutlaka kontrol edilmektedir. Yine ayrıca Türk fındığını kullanan AB'li sanayiciler kendileri de çok sıkı kontrollerden sonra fındığımızı kendi nihai ürünleri içerisinde kullanmaktadır."

        - "Türk fındığının güvenilirliği bu tip iddialarla sorgulanacak değildir"

        Sevinç, Türk fındığında aflatoksin oluşumun önüne geçmek için gerek üreticilerin, gerek sanayicinin, gerekse de devletin gerekli tüm mücadeleyi yaptığını işaret ederek, şöyle devam etti:

        "Tüm kontrol aşamalarından sonra Türk fındığı güvenle dünyanın her tarafına ihraç edilmektedir. Tabi ki zaman zaman hava şartları nedeniyle özellikle kurutma döneminde ihtimamsız işlemler nedeniyle aflatoksin oluşabilir ama bu tür fındıklar kontrollerde üst düzey denetimlerde belirlenmekte ve gereken yapılmakta.Türk fındığının güvenilirliği bu tip iddialarla sorgulanacak değildir."

        Türk fındığı olmadan dünyada bununla bağlantılı ürünlerin üretilemeyeceğini dile getiren Sevinç, "Bu iddiayı ciddiye bile almaya gerek yoktur. Her zaman yaparlar. Türkiye her konuda olduğu gibi üreticimiz, sanayicimiz ve devletimiz aflatoksini ciddiye almakta. Gerekli mücadelede yapılmaktadır. Fındığı tüketenler ile sanayiciler neyin ne olduğunu bilir." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Giresun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Giresun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler