Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MARDİN (AA) - OSMAN ÖKSÜZ- Mardin'de, tedavi gördüğü hastanede beyin ölümü gerçekleşen 7 yaşındaki İlyas Karakaya'nın bağışlanan organları, 3 çocuğa nakledildi.

        Kızıltepe ilçesinde yaşayan Karakaya ailesinin 7 yaşındaki oğlu İlyas, bir süre önce hidrosefali (beyinde su birikmesi) sebebiyle kaldırıldığı özel bir hastanede ameliyata alındı. Ailesi, ameliyat sonrası yoğun bakım ünitesine beyin ölümü gerçekleşen Karakaya'nın organlarını bağışladı.

        Bunun üzerine Kızıltepe'ye gelen Organ Nakli Malatya Bölge ekibi, aldığı böbrekleri ve karaciğeri, Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi'ne götürdü.

        Burada, ilk önce İlyas'ın böbreklerinin diyalize giren 18 aylık kardeşi Fatih Sultan Mehmet Karakaya'ya uyup uymadığı araştırıldı. Böbreklerin uymadığının belirlenmesi üzerine organlar, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen 11, 12 ve 13 yaşlarında ismi açıklanmayan 3 çocuğa nakledildi.

        Doktor Ali Rıza Şeren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İlyas'ın 2 gün önce hastaneye getirildiğini, ameliyattan sonra yoğun bakıma alındığını söyledi.

        Karakaya'nın 2 günün ardından beyin ölümünün gerçekleştiğini kaydeden Şeren, "Babası ve amcasıyla organ bağışı konusunda konuştuk. Onlar da büyük bir sorumlulukla organ bağışında bulundular." dedi.

        - "Mardin'de organ bağışı konusunda bir ilk yaşıyoruz"

        Organ bağışında bulunan ailenin örnek bir davranış sergilediğini vurgulayan Şeren, "İlyas'tan alınan bir karaciğer ve iki böbrek ile 3 hasta hayata tutunmuş oldu. Aileyi tebrik ediyorum. İnşallah diğer insanlara ve organ bağışına ön yargıyla yaklaşan ailelere örnek olur. Mardin'de daha önce yaşlı bir hasta organ bağışında bulunmuştu fakat yaşlılıktan dolayı organları hastalara nakledilememişti. İlk defa Mardin'den organ nakli için uygun bağış oluyor. Bu nedenle Mardin'de organ bağışı konusunda bir ilk yaşıyoruz." diye konuştu.

        -"Çocuklara uzun ömür diliyorum"

        Başka çocukların ölmemesi için organ bağışında bulunduklarını aktaran baba Muhittin Karakaya, organların nakledildiği çocuklara uzun ömür diledi.

        Herkesi organ bağışında bulunmaya davet eden Karakaya, "İlyas'tan küçük olan oğlum hasta olduğu için diyalize giriyor. İlyas'ın böbrekleri kardeşine uymadı, biz de başkasına verilmesini istedik." ifadelerini kullandı.

        - "Bağışladığımız için mutluyuz"

        İlyas'ın amcası Ömer Karakaya da yeğeninin ölümüne çok üzüldüğünü ancak organ bağışı sayesinde 3 canı kurtardıklarından dolayı memnun olduklarını dile getirdi.

        Organ bağışında bulunmanın önemine vurgu yapan Karakaya, "Onlar yaşadığı sürece İlyas'ımız da yaşayacak. Organları bağışladığımız için mutluyuz." dedi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mardin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mardin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler