Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - 53. Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında bu yıl 2.'si gerçekleştirilen Antalya Film Forum'un ilk konuğu, TRT Televizyon Dairesi Başkan Yardımcısı Halid Şimşek oldu.

        Şimşek, Su Hotel'de gerçekleştirilen "TRT TV Filmleri: Sonuçlar ve Gelecek Vizyonu" başlıklı sunumda, TRT TV Filmleri Projesinde gelinen aşamayı ve alınan sonuçları anlattı.

        Projeyle, insanlara umut aşılamayı başardıklarını vurgulayan Şimşek, "Proje kapsamında kabul edilen 33 filmden 29'u tamamlandı. Bunlardan bir kısmı izleyiciyle buluştu. Bir kısmı vizyona çıktı, bir kısmı da TRT'nin raflarında izleyiciyle buluşmayı bekliyor. İşin doğal seyrinde, bazı sıkıntılar da yaşıyoruz." diye konuştu.

        Projenin, büyük bir bütçe ve planlaması olduğunu aktaran Şimşek, "Biz, 'Televizyon sinemaya hizmet edebilir mi?' sorusuna cevap bulduğumuzu düşünüyoruz. Evet, televizyon, kendi gerçekliğinden kopmadan, sinemaya hizmet edebilir. Bunu, TRT TV Filmleri Projesinde gördük. Televizyonculuk gerçeğini kaybedersek, bu proje sürdürülebilir olmaktan çıkar. Bir yılda ortalama 90-100 civarında. Biz, sektörün üretiminin neredeyse 3'te 1'i kadar katkıyı tek başımıza sunduk diyebiliriz." ifadelerini kullandı.

        - 21 senarist, 14 yönetmen, 16 yapımcının ilk projeleri hayata geçti

        Halid Şimşek, proje yürütülürken, bazı zorluklar da yaşandığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

        "Bu projeyi reyting eksenli yapmadık ama reyting, özellikle share sonuçları gayet iyi. Fimlerimizle aynı saatlere denk gelen maçlar oldu. İlk 5 film yayınlandıktan sonra Ramazan ayı geldi ve biz Ramazan'dan sonra daha güçlü bir şekilde devam etmek istiyorduk. Ondan sonra malumunuz 15 Temmuz'da hain bir darbe girişimi oldu ve güncel yayına geçtik. Sonrasında da acılar halen tazeyken, projenin reklamını yapmayı pek uygun görmedik."

        İstihdam, yeni isimler ve yeni hikayeleri sinema sektörüne kazandırmak anlamında ciddi bir yol aldıklarını belirten Şimşek, "Proje dahilinde 21 kişinin ilk kez bir senaryosu filme çekildi. Bunun yanında 14 yönetmen ilk kez uzun metraj deneyimi yaşadı. İlk kez drama filminin yapımcılığını üstlenen de 16 kişi oldu. Projesi kabul edilmeyen ama senaristlik anlamında bir ışık görülen 13 genç arkadaşa da senaryo bursu verdik. Bu, bizim açımızdan tarif edilmez bir gurur. Bu proje olmasaydı, ilk filmler açısından sektörel anlamda bu rakamlara ulaşmamız mümkün değildi." dedi.

        TRT TV Filmleri'nin, akademik çalışmalara konu olması gereken büyük bir proje olduğunu kaydeden Şimşek, şunları söyledi:

        "Bize, 'Dizi varken kimse sizi izlemez, 'prime time'da hiç şansınız yok' dediler ama sonuçlar öyle demiyor. Filmlerin süresini maksimum 97 dakika olarak belirledik. Sizin süreniz 97, diğer kanallar 130-140 dakikalık diziler yapıyor. Buna rağmen iyi sonuçlar aldık. 'Olmaz' dediler, oluyormuş. Dizilerin karşısında tutunuyoruz. Demek ki aileler, diziden başka alternatiflere de hazır. Bu bize cesaret veriyor, umuyorum ki diğer kanallara da cesaret verecektir."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler