Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        AKSARAY (AA) - TURAN KAZAK - Türkiye Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği (TÜDKİYEB) Başkanı Nihat Çelik, "Terörle mücadele nedeniyle 14,6 milyon hektar alandan sadece 7,3 milyon hektarın kullanılabildiği mera varlığımızdan tam olarak faydalanabilseydik, koyun keçi varlığımızla dünyada ilk sırada yer alan Yeni Zelanda'yı geçebilecek düzeyde olacaktık." dedi.

        Çelik, AA muhabirine yaptığı açıklamada, küçükbaş hayvancılığın kırsaldaki en önemli geçim kaynağı olduğunu söyledi.

        Türkiye genelinde kurulan birliklerle beraber koyun keçi sayısında artış yaşandığını belirten Çelik, "Son 5 yılda koyun keçi sayımız yaklaşık 7 milyon arttı. Şu an 44 milyon koyun keçi mevcuduyla Avrupa’da birinci, dünyada ise 10. sırada yer alıyoruz. Son 5 yılda bu rakam yüzde 13 artmıştır. Bu sektörün gelişmesi, ülkemiz adına büyük önem teşkil etmektedir." diye konuştu.

        - Küçükbaş hayvan sayısının artışını terör engelliyor

        Merkez Birliği olarak küçükbaş hayvan sayısını artırmak için çalışmalar yaptıklarını aktaran Çelik, bunun için belirledikleri hedeflere terör olayları nedeniyle ulaşamadıklarını vurguladı.

        Çelik, meraların küçükbaş hayvancılığın gelişmesindeki önemine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

        "Son 5 yıldaki hedefimiz; koyun keçi sayımızı 60 milyona çıkarmaktı. Bu hedefimize maalesef ulaşamadık. Terörle mücadele nedeniyle 14,6 milyon hektar alandan sadece 7,3 milyon hektarın kullanılabildiği mera varlığımızdan tam olarak faydalanabilseydik, koyun keçi varlığımızla dünyada ilk sırada yer alan Yeni Zelanda'yı geçebilecek düzeyde olacaktık. Çözüm sürecinde örneğin sadece Van'da koyun keçi sayısında yaklaşık 300 bin artış oldu. Terör olaylarının başlaması, birçok yerin güvenlik bölgesi ilan edilmesi ile meralar kullanılamaz duruma geldi. Hayvan otlatılmasında meralardan yeteri kadar istifade edilemediği için sıkıntı yaşanıyor. Bu bizim için çok büyük bir kayıptır. Küçükbaş hayvancılık meraya dayalı bir sektördür. Merada bir sıkıntı olduğu zaman sektörümüze de olumsuz yansıyor."

        - "STK'lara büyük görev düşüyor"

        Terör nedeniyle yaşanan sıkıntıların giderilmesi halinde hayvancılığın büyük gelişim göstereceğine işaret eden Çelik, şunları kaydetti:

        "Ülkemiz bugüne kadar birçok zorluğu atlattı. Terör sadece Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizi değil, bütünüyle ülkemizi etkiliyor. Başta Doğu ve Güneydoğu'dakiler olmak üzere tüm sivil toplum kuruluşlarına büyük görev düşüyor. Herkesin kendi çevresine sahip çıkması gerekiyor. Bu devletin hepimizin devleti olduğunu, bu bayrağın hepimizin bayrağı olduğunu her platformda dile getirmemiz lazım."

        Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, haziran itibarıyla Türkiye'de 44 milyon 672 bin 814 baş küçükbaş hayvan bulunuyor. Bunun yüzde 75'ini (33,8 milyon baş) koyun, 10,8 milyonunu da keçi oluşturuyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Aksaray haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Aksaray Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler