Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        MERSİN (AA) - Akdeniz Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Arslan, birlik olarak 2016 yılının 9 ayında 739 milyon dolarlık ihracat rakamı elde ettiklerini belirterek, en fazla ihracatın Irak'a yapıldığını kaydetti.

        Arslan, yazılı açıklamasında, Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesi (URGE) projeleri kapsamında Akdeniz İhracatçı Birlikleri üye firmalarının 48 temsilcisinden oluşan bir heyetle Fransa'nın Paris şehrinde düzenlenen SIAL 2016 Gıda Fuarı'nı ziyaret ettiklerini belirtti.

        İhracata yönelik bu tür projelerin ülke ekonomisine katkıda bulunduğunu kaydeden Arslan, birliğin tüm üyelerini, bu tarz projelerin içinde yer almaya davet etti.

        Türk ekonomisindeki gelişmelere değinen Arslan, küresel ekonomideki büyümenin bu denli yavaşladığı dönemde, Türkiye ekonomisinin 2016 yılının ilk 6 ayında yüzde 3,9 oranında büyüdüğünü belirtti.

        Büyümeyle birlikte Türkiye lehine diğer bir olumlu gelişmenin ise 2016 yılı sonu itibarıyla cari işlemler açığı beklentisinin yüzde 4,3 oranına düşürülmesi olduğunu kaydeden Arslan, şunları aktardı:

        "Ülkemiz için yaşanan tüm bu olumlu gelişmelere rağmen, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarının kredi notumuzu düşürmesinin, anılan kuruluşlarca alınan kararın ne kadar gerekçesiz ve anlamsız olduğunu açık bir şekilde gözler önüne serdi. Gerek yabancı kuruluşlarca aleyhine verilen kararları gerekse bağımsızlığı ve milletimizin birlikteliği karşısında yapılan her türlü alçakça kalkışmayı hükümetimizin dik duruşu sayesinde atlatarak diğer ülkelerle kıyaslandığında başarısını kanıtlayan ülkemizin biz iş dünyası temsilcileri, yine hükümetimizin yatırımı, üretimi ve ihracatı artırmayı esas alan düzenlemeleriyle hedeflerimiz doğrultusunda yolumuza daha da emin adımlarla yürüyerek devam ediyoruz."

        Arslan, AKİB'in 9 ayda tarım sektörü ihracatının 2 milyar dolar seviyelerinde belirlendiğini ifade ederek, şöyle devam eti:

        "İlk 9 ayda AKİB hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörü ihracatı ülke genelindeki yüzde 15'lik payıyla 739 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşti. Bu sektördeki ihracatımızda en yüksek paya sahip ülke yüzde 23'lük ihracat oranıyla Irak oldu. Irak'ın ardından yüzde 16 payı ile Suriye ve yüzde 4 payı ile de Sudan geldi. AKİB'in hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri sektörünün 2016 yılı ocak-eylül döneminin değer bazındaki ihracatı ürün gruplarına göre incelendiğinde, 739 milyon dolarlık sektör ihracatı içerisinde pastacılık ürünleri 215 milyon dolarlık değeri ve yüzde 29'luk payıyla ilk sırada yer aldı. Pastacılık ürünleri grubunda en fazla ihracat, toplam ihracatın yüzde 11'ini oluşturan talı bisküvi ve gofretle oldu. Ülkemizin ekonomisini olumsuz şekilde etkileyebilecek tüm tehlikeleri, ülkemizi tehdit etmelerine fırsat vermeden ve zaman kaybetmeden aldıkları kararlarla bertaraf eden hükumetimize iş dünyası temsilcileri olarak teşekkür etmeyi bir borç biliyorum."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Mersin haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Mersin Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler