Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - SEFA ŞAHİN - Ankara'nın Altındağ ilçesindeki tarihi Samanpazarı'ndaki kalaycılar sokağının yarım asırlık kalaycı ustası Mehmet Kaya, tarihi bakırları parlatarak, geçmişi yeniliyor.

        Kalaycı Mehmet Usta, genç yaşta başladığı mesleğini icra ederken yaşadıklarını ve emek verdiği sanatını AA muhabirine anlattı.

        Yaklaşık 50 yıldır kalaycılık yaparak geçimini sağlayan 64 yaşındaki Kaya, aynı zamanda sanatını icra etmenin gururuyla çalışıyor.

        İşini, başladığı ilk günkü heyecanla sürdürdüğünü vurgulayan Kaya, vatandaşların getirdiği bakır kazan, güğüm, ibrik, bardak, abdest leğeni, tepsi ve buna benzer birçok eşyayı eski parlak günlerine döndürmenin mutluluğunu da yaşıyor.

        Yerli ve yabancı turistlerin de ilgisini çeken el sanatlarının satıldığı Samanpazarı'nda esnaflık yapan Kaya, müşterilerine verdiği önemi şöyle dile getirdi:

        "Esnaflığın okulu yoktur. Esnafın okulu, sanatıdır. Önemli olan, esnafın kendi kendini yetiştirebilmesidir. Bir esnaf, sanatını, insanlığıyla bütünleştiremezse bu bir sorundur. Öyle bir sanat kültürüne sahibim ki, ayağında lastikle gelen vatandaşın getirdiği iş de aynı bana, Cumhurbaşkanımızın işi de aynı. Aralarında bir fark yok."

        Mesleğinde suistimalin yeri olmadığının altını çizen Mehmet Usta, "Çünkü kalaycılık sağlıkla ilgili bir meslek. Bir insanın değeri, her şeyin üstündedir. Canlı varlıklar içinde en zor yetişen insandır. Ben sanatımı icra ederken ne emeğimi ne masrafımı ne de vicdanımı kötüye kullanırım." diye konuştu.

        Tarihi, Osmanlı İmparatorluğu dönemine dayanan ve Salman Pazarı olarak anılan şimdiki Samanpazarı'nın her dönemde canlılığını koruduğunu anlatan Mehmet Usta, bölgenin yerel yönetimler tarafından tarihi özelliğinin korunarak yenilenmesinin sevindirici olduğunu söyledi.

        Kalaycılığın çırak yetişmediği için gelecek kaygısı taşıyan Ankara Esnaf Sanatkarlar Odası Birliği Maden İşleri Başkanı Mehmet Fidanboy ise şu ifadeleri kullandı:

        "Tarihi Samanpazarı'nda 7-8 tane kalay dükkanı var. Yakın zamana kadar seyyar olarak da icra edilen ve usta-çırak ilişkisiyle gelişip öğrenilen kalaycılık, insanların günlük ihtiyaçlarının değişmesiyle çırak yetiştiremeyen mesleklerden biri haline geldi. Kalay ustaları ise ya yaşlandıkları için ya da vefat ettikleri için dükkanları kapanmak zorunda kalıyor."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler