Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAMSUN (AA) - Samsun'da yaşayan heykeltıraş Yeliz Uludağ, 15 Temmuz darbe girişimini anlatan hiperrealist (aşırı gerçekçi) heykeller yapacak.

        Uludağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 Temmuz'da yaşanan darbe girişiminin Türkiye tarihi için kara bir leke olduğunu vurgulayarak, gelecek kuşaklara aktarılması ve unutulmaması amacıyla o günü anlatan gerçekçi heykel çalışmaları yapacağını söyledi.

        Daha önce Türkiye'nin çeşitli illeri için Osmanlı padişahları ve bazı dönemlerde yaşanan olayların tasvir edildiği heykeller yaptığını belirten Uludağ, "Özellikle kent müzeleri için yöreyi anlatan heykelleri yaptım. Milli mücadeleyi anlatan çalışmalar gerçekleştirdim ancak ülkemiz için kara gün olan 15 Temmuz darbe girişiminin anlatıldığı heykeller yapmayı borç bildim. Bunun için proje geliştirdik." dedi.

        Yaşanan süreçte herkesin üzerine düşen görevler bulunduğunu ve bunun yerine getirilmesi gerektiğine dikkati çeken Uludağ, darbe girişiminde yaşanan olaylarla ilgili görsel yayınları incelediğini, meydanlardaki demokrasi mitinglerine de katılarak destek verdiğini anlattı.

        Uludağ, şunları kaydetti:

        ''Birinci Dünya Savaşı'nda yüzlerinden yaralanan askerlerin ruh halini iyileştirmek ve toplum içine karışmalarını sağlamak için silikon maskeler yapan Amerikalı kadın heykeltıraş Anna Coleman Ladd'in çalışmalarından etkilenmiştim. Ülkesini seven bir heykeltıraş olarak arkadaşlarımızla darbe girişiminde hayatını kaybeden şehitlerimizi ve milletimizin direnişini anlatan gerçekçi heykeller yapmak için proje hazırladık. Darbe girişiminin kahramanı Şehit Astsubay Ömer Halisdemir başta olmak üzere tüm şehitlerimizin ve demokrasi mücadelesine katkı veren insanlarımızın direnişini anlatan geniş bir konsept hazırlayarak çalışmalara başladık."

        Uludağ, çalışmaların tamamen gerçekçi heykellerden oluştuğunu, kent yöneticileri tarafından oluşturulacak alanda sergileneceğini sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Samsun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Samsun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler