Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TAIPEI/ANKARA (AA) - Türkiye'nin Taipei Türk Ticaret Ofisi Temsilcisi İsmet Erikan, Türk iş adamlarına Tayvan'da yatırım yapmaları çağrısında bulunarak, "İş adamlarımız Tayvan'a sadece mal almaya değil mal satmaya da gelsin. Bizim malımız Tayvan'a satılacak niteliktedir." dedi.

        Erikan, AA muhabirine, Tayvan-Türkiye ticari ilişkileri, yatırım fırsatları, turizm ve kültür alanları ile öğrenci değişim programı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

        Türkiye'nin Tayvan ile siyasi ilişkisinin bulunmadığını, öte yandan ticari, ekonomik, kültürel, bilimsel alanlar ve tarımda iş birliğinin mevcut olduğunu belirten Erikan, Tayvanlı birkaç şirketin son yıllarda Türkiye'de ofis açtığını söyledi.

        Erikan, amaçlarının Tayvan ve Türk şirketleri arasında ortaklıklar kurup, Türkiye'de yatırım yapılmasını sağlamak olduğunu vurgulayarak, "Tayvan ile şu anda ticari hacmimiz 1,8 milyar dolar civarında. Bunun 1,6 milyar dolarını Tayvan'ın Türkiye'ye ihracatı, kalanını Türkiye'nin bölgeye ihracatı oluşturuyor. Bu bizim için yeterli değil. Artırılması için büyük çaba içerisindeyiz. Tayvan'ın Türkiye'deki yatırımlarının artması için de çalışıyoruz." diye konuştu.

        - Türk iş adamlarına yatırım çağrısı

        Çin tarafından Türkiye'nin Tayvan ile ticari ilişkileri açısından bir sıkıntı yaşanmadığını dile getiren Erikan, bunun tartışılacak bir konu olmadığını ifade etti.

        Tayvan'daki yerel otoritelere ve iş adamlarına, Türkiye'nin yatırım açısından alternatif olabileceğini anlattığını dile getiren Erikan, "Coğrafi konum açısından çok önemli bir yerdeyiz. Tayvan'ın özellikle Orta Asya'da çok güçlü olmadığını, Afrika'da çok varlık göstermediğini biliyorum. 'Bizim oradaki varlık ve gücümüzün sizler de farkındasınız' diyorum. Türkiye'de yatırım yapmak kaydıyla iş birliği yapabileceklerini söylüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

        Tayvan'ın Malezya, Endonezya, Vietnam, Myanmar ile iyi ilişkilere sahip olduğunu hatırlatan Erikan, Türkiye'nin, bölgede kısa ve orta vadede ekonomik büyüme hacminin ne olması gerektiği yönündeki soruya potansiyelin çok fazla olduğu, taraflar arasındaki ticarette artık iki rakamlı sayıların konuşulması gerektiği yanıtını verdi.

        Erikan, "Tayvan, Türkiye'ye 10 milyar dolarlık mal satsın, buna hiç bir itirazım yok amaTayvan da Türkiye'den 10 milyar dolarlık mal almalı, alabilmeli, alabilir de. Bu nedenle iş adamlarımız, Tayvan'a sadece mal almaya değil mal satmaya da gelsin. Bizim malımız, Tayvan'a satılacak niteliktedir." dedi.

        Türk iş adamlarının makine, elektrik/elektronik dışında mobilya, inşaat ve gıda sektörlerinde hemen hemen her türlü malı Tayvan'a satılabileceğine işaret eden Erikan, Tavyan'da iki önemli Türk firmasının bölgede yatırımının bulunduğunu söyledi ve Türk iş adamlarını, serbest ticaret bölgelerinde yatırım yapmaya davet etti. Erikan, Tayvanlı bazı şirketlerin de Türkiye'deki yatırımlarının gelecek dönemde artacağını söyledi.

        - "Tayvanlı turistin ihtiyacı olan her şey Türkiye'de"

        Geçen yıl ekim ayında Tayvan'da Türk rüzgarının estiğini anımsatan Erikan, bu yıl da Tayvan'ın önemli müzelerinden National History-Tayvan Müzesinde fotoğraf sanatçısı Burhan Doğancay'ın dünya fotoğrafları sergisinin devam ettiğini, en güzel müze evlerinden History House'da da Türk kilimleri ve seramikleri sergisinin ocak ayına kadar ziyaret edilebileceğini kaydetti. Erikan, gelecek hafta Çin Kültür Üniversitesinde UNESCO tarihi mirasları sergisi açacaklarını da kaydetti.

        Geçtiğimiz mart ayından bu yana Türk Hava Yollarının (THY) Tayvan uçuşlarının başladığını anımsatan Erikan,Tayvan'dan Türkiye'ye giden turist sayısı 4 yıl önce 17 binken, bu sene bu sayının 80 bine çıktığını ifade etti.

        Erikan, "Tayvan ile ilgili düzgün, doğru bir turizm politikası izlersek bir milyonu görebiliriz. Bu hayal değil. Tayvan'ın nüfusu 23 milyon. Her yıl 11 milyon kişi yurt dışına gidiyor. Tayvanlı turistin ihtiyacı olan her şey Türkiye'de mevcut. Tarih, yemek, kültür var, misafirperverlik var." değerlendirmesinde bulundu.

        Türkiye ile Tayvan arasında gidiş-gelişlerin geçmiş dönemlere göre çok kolay olduğunu belirten Erikan, Türk vatandaşlarının e-vize alabildiğini, hava alanında vize alabilen üç ülkeden birinin Türkiye olduğunu vurguladı.

        - Tayvan'dan her yıl 15 öğrenci Türkiye'de eğitim görüyor

        Bölgedeki Türklerin sayısı hakkında da bilgi veren Erikan, Tayvan'da 300-400 civarında Türk'ün yaşadığını, bunlar arasında Tayvanlılar ile evlilik yapanların bulunduğunu söyledi.

        Erikan, Tayvan'da Chengchi Üniversitesinde 1956'da kurulan Türk Dili ve Kültürü Bölümünde her yıl 4 öğrencinin eğitim gördüğünü, bu yıl talebin artması dolayısıyla kontenjanın artırıldığını belirtti.

        Öğrenci değişimi konusunda da Erikan, Yunus Emre ve Yurt dışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı aracılığıyla her yıl 15 Tayvanlı öğrencinin Türkiye'de eğitim gördüğünü kaydetti. Türkiye'den bölgeye burslu veya burssuz öğrencilerin geldiğini ifade eden Erikan, Tayvan'da aralarında dünya çapında tanınanlar dahil 116 üniversitenin faaliyet gösterdiği anlattı.

        Erikan, Türkiye'nin, Taipei'de 1993'ten bu yana Türk Ticaret Ofisi düzeyinde temsil edildiği bilgisini de paylaştı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler