Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAKARYA (AA) - Otokar, KoçSistem ve İSBAK tarafından geliştirilen Akıllı Trafik Sistemlerine Yönelik Geleceğin İşbirlikçi Mobil Hizmetleri Projesi (CoMoSeF) ile sürüş kalitesi artırılarak, trafikte maksimum güvenlik sağlanması hedefleniyor.

        Otokar Genel Müdür Yardımcısı Murat Ulutaş, Otokar'ın Sakarya'daki fabrikasında düzenlenen tanıtım toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, daha çevreci, daha akıllı güvenlik sistemlerinin son 10 yıldır çok öne çıktığını söyledi.

        Türkiye'de 2015 yılında 1 milyon 300 bin trafik kazası meydana geldiğine dikkati çeken Ulutaş, "Bunun içinde yaklaşık 183 bini ölümlü ve yaralamalı trafik kazası. Bunların şoför hatası oranı yüzde 90. Akıllı sistemlerle şoför hata yapsa bile aracın kaza yapmasına engel olursak bunların sayesinde hayat kurtarabiliriz, şehir içi ulaşımında güvenli ve konforlu bir hayat sunabiliriz. Şehir içerisinde bu akıllı sistemlerin kullanımıyla bekleme sürelerini, trafik yoğunluğunu azaltabiliriz, yakıt ekonomisini arttırabiliriz, birçok faydasından bahsedebiliriz." diye konuştu.

        Ulutaş, sistemde özetli bir altyapı bulunduğunu, bu altyapının sensörler vasıtasıyla trafiğin nasıl seyrettiğini, hava durumunu o anki bulunan güzergahlardaki gidişatın ne olduğunu toplayarak bir merkezde biriktirdiğini anlatarak, şöyle devam etti:

        "Bunu araçlara bilgi olarak yayınlıyor, bunu almaya uygun akıllı araçlar ise şoföre bir akıllı ekranla sesli ve görsel olarak 'ileride buzlanma, trafik kazası, yol çalışması var' uyarısında bulunarak, kaç kilometreyle gitmesi gerekiyor, ne zaman ve nasıl olacak bunların hepsinin bilgisini aktarabiliyor. Dolayısıyla karlı bir ortamda ilerliyorsunuz yolda buzlanma var, bunu hissetmeniz mümkün değil. O an fren yapmanızın da faydası yok ama bilseydiniz 1 dakika önce kaza olmuş, buzlanma var hızınızı azaltabilir, tedbirinizi alabilir netice itibarıyla oraya kazanın oluşmasını engelleyecek şekilde hızla girebilirdiniz. İşte bu proje tam bunlara çözüm oluyor."

        Bu akıllı sistemlerin otonom araçların altyapısının birinci ve ikinci kademesini oluşturacak kıvılcım projeler olarak hayata geçirileceğine değinen Ulutaş, "Altyapı hazır, uygulama hazır bunun sadece çoklanması ilgili kamu idarelerinin bunları bulunduğu bölgelerde hayata geçirmek için altyapı kısmına biraz daha yatırım yapması gerekecek. Onun dışında fiilen bu teknoloji Avrupa Birliği'nde yürütülen bir projenin çıktısı olarak onlarla eş zamanlı olarak ve bu projenin en önemli özelliği Avrupa'da yapılmış olan projede tek demonstrasyon Otokar, İSBAK ve KoçSistem'in katkılarıyla geliştirilmiş olan konsorsiyumdan ortaya çıktı. Bu da ayrıca bir başarı hikayesi."

        Ulutaş, projenin 2020'li yılların başında uygulanabileceğini sözlerine ekledi.

        Programa, KoçSistem Genel Müdür Yardımcısı Can Barış Öztok ve İSBAK Genel Müdür Yardımcısı Dr. Fatih Gündoğan da katıldı.

        - CoMoSeF nedir?

        Sistemle önümüzdeki 5 yıl içinde dünyada 50 milyar, Türkiye'de ise 10 milyona yakın cihazın birbiriyle iletişim kuracağı nesnelerin interneti dönemine öncülük etmesi, şehir içi ve şehirlerarası otobüslerin birbirleriyle yol kenarı üniteleri, trafik sinyalizasyon sistemleri ve diğer araçlarla iletişimde bulunarak sürüş kalitesini artırarak, trafikte maksimum güvenlik sağlanması planlanıyor.

        CoMoSeF kapsamında çalışılan senaryolar ise şöyle:

        "Yol Durumu Bilgisi: Sistem, yol kenarı ünitelerinden aldığı bilgiyi araçlara ileterek; Buzlu Yol, Bozuk Yol, Kapalı Yol, Kaygan Zemin gibi uyarıları sürücüye bildiriyor.

        Trafik Kazası Bilgisi: Sürücülere trafik kazasının büyüklüğünü, yönünü ve kaza mahalline olan mesafeyi bildiriyor.

        Yol Çalışması Bilgisi: Sürücülere yol çalışması bilgisini ve yol çalışmasına kalan mesafeyi aktarıyor.

        Trafik Yoğunluğu Bilgisi: Sistem araç yönüne göre trafik yoğunluğu bilgisini sürücülere bildiriyor.

        Çarpışma Uyarısı: Sistem diğer araçlardan aldığı bilgiler doğrultusunda kavşağa yaklaşan araçlarda çarpışma olasılığı varsa sürücüleri uyarıyor ve mesafe bilgisi veriyor.

        Öncelikli Araç Uyarısı: Sistem; itfaiye, ambulans, polis ya da çekici/kurtarıcı gibi araçların vermiş olduğu öncelikli araç yaklaşma uyarısı doğrultusunda sürücüleri bu araçlara trafikte öncelik verilmesi amacıyla uyarıyor.

        Hız Sınırı Uyarısı: Aracın bulunduğu yoldaki hız sınırının aşılması halinde sürücüler uyarılıyor. Ayrıca bulunan bölgede yeşil dalga sistemi varsa yeşil dalga hız bilgisi sürücülere iletiliyor.

        Sinyalizasyon Bilgisi: Sinyalizasyon sistemlerinden alınan bilgi sürücülere iletiliyor, trafik ışığı değişim süresi araç içi bilgilendirme ekranında görülebiliyor. Trafik ışığı kırmızı yanıyor ve araç hareket halinde ise yeşil ile geçilebilecek ideal ortalama hız bilgisi de sürücüye iletiliyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sakarya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sakarya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler