Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - İranlı ünlü senarist ve yönetmen Asghar Farhadi, daha globalleşmek için yerelleşmek gerektiğini söyleyerek, "(Bir ayrılık) filminin bana getirdiği başarıya kanmamak için İran'dan uzaklaşmak istedim. Fransa'da çektiğim "'Geçmiş' filmi bana 'Bir ayrılık' filminden ayrılmama yardım etti." dedi.

        Farhadi, 53. Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında gerçekleştirilen Antalya Film Forumu'nda sinemaseverlerle buluştu.

        Forum kapsamında düzenlenen "Ustalık Sınıfı" etkinliğinde konuşan Oscar ve Altın Küre ödüllü Farhadi, her sinemacının filmlerinde yönünü bulması gerektiğini, kendisine drama ile hikayenin cazip geldiğini söyledi.

        Drama ve hikaye üzerine anlatılan filmlerde karakterlerin gündelik hayatlarını da merak ettiğini belirten Farhadi, günlük yaşamları anlatan belgeselleri izlediğinde oradaki karakterlerin bir dramasının olmasını istediğini dile getirdi.

        Filmlerinde dramayı ve gündelik hayatı birleştirmeye çalıştığını anlatan Farhadi, bu durumun kendisi için çok çekici olduğunu vurguladı.

        Senaryolarındaki işaret ve sembollerin önemine dikkati çeken Farhadi, bunların kültürlere göre değiştiğini aktardı. Senaryoyu ilk yazdığında işaretleri yerleştirmediğini ifade eden Farhadi, şunları söyledi:

        "İlk önce senaryoyu yazıyorum. Ondan sonra ona bir gerçeklik gibi bakıyorum, oradaki bütün işaretleri buluyor ve onları daha da abartıyorum. Sadece gerçeklikle çok uzak olmayan bir senaryo olması gerekiyor. Yazdığım hikayenin ilk izleyicisi kendimim. Filmi yurt dışında, başka kültürlerdeki insanların izleyeceğini hiç düşünmüyorum."

        Farhadi, filmlerini izleyen seyircilerin sosyolojik, politik, ahlaki gibi farklı perspektiflerden yapıma bakabileceğini ve eserlerinin bu yönünü çok sevdiğini vurguladı. Filmlerindeki üzüntü, sevinç gibi duyguların düşünceye dönüşmesi halinde onların kalıcı olacağına işaret ederek, önemli noktanın yapımın izleyiciyi düşündürmesi olduğunu anlattı.

        Yönetmenlerin memleketlerinde çektikleri filmleri kalpleriyle yaptığını ifade eden Farhadi, şu değerlendirmede bulundu:

        "Bilmediğin bir yerde film yaptığınızda düşünceniz ve zekanızla film yapmaya çalışırsınız. Bu insanın kendi kültüründe ve kültürü dışındaki film yapmanın farklılığı. Bazı seyirciler kalpten gelen filmleri sever bazıları da zeka oyunu olan filmleri sever. Ben 'Bir ayrılık' filmi ile tanındım. Daha globalleşmek için yerelleşmek lazım. 'Bir ayrılık' filminin bana getirdiği başarıya kanmamak için İran'dan uzaklaşmak istedim. Fransa'da çektiğim 'Geçmiş' filmi bana 'Bir ayrılık' filminden ayrılmama yardım etti. Ben İran'da kalsaydım belki 'Bir ayrılık'ın başarısının gölgesi altında hareket etmekte zorlanacaktım. Bütün o ödüller sürecinde ben otelde 'Geçmiş' filmini yazdım. Oscar gününden sonra Paris'e gittim ve prodüksiyona başladım. Hiç Fransa'da film yapacağımı düşünmemiştim."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler