Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAKARYA (AA) - Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) 17 üniversiteden temsilcilerin katıldığı Bilinçli, Kültürlü ve Demokratik 1. Gençlik Kongresi gerçekleştirildi.

        Sakarya Valisi Hüseyin Avni Coş, SAÜ Hukuk Fakültesi Konferans Salonunda düzenlenen "15 Temmuz Darbe Girişimi Sonrası Türkiye'de Demokrasi" konulu konferanstaki konuşmasında 15 Temmuz darbe girişiminin, Türkiye'yi küçültmeye, zora ve dara düşürmeye, Türk milletini tutsak etmeye yönelik bir hain girişim olduğunu söyledi.

        Coş, Türkiye'nin ekonomik olarak güçlendikçe, sosyal problemlerini aştıkça, krizlerini çözdükçe, IMF ile Dünya Bankası gibi sömürgeci güçlerin ekonomik ve siyasi dayatmaların mekanizması olan organlara ihtiyacı kalmadıkça daha bağımsız, milli menfaatleri doğrultusunda politikalar üretebilme yeteneğine kavuştuğunu belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

        "Çok şükür bugün Türkiye 'Hayır' diyebilen bir ülke. Sorun da burada başlıyor. Türkiye'nin küresel güçlerin çıkarlarına ve onların beklentilerine 'Hayır' diyebilmesi ve bunu diğer ülkeleri de teşvik edecek şekilde söylemesi, küresel güçlerin çıkarlarını ciddi bir şekilde zedelediğinden dolayı Türkiye bu küresel güçlerin şimşeklerini üzerine çekiyor."

        Küresel güçlerin ellerindeki bütün kozları oynadıktan sonra son olarak darbe girişimi teşebbüsünde bulunduğunu vurgulayan Coş, bu güçlerin Türkiye'yi dizginlemek ve Türkiye'nin ekonomik, sosyal, siyasi ve askeri gelişimini engellemek için 40 yıldır eğitip yetiştirdikleri terör örgütünü gün ışığına çıkararak bu eylemi gerçekleştirdiğini anlattı.

        - "Darbe girişimi başarılı olsaydı Türkiye işgal edilecekti"

        Darbecilerin mesajlarına, telsiz konuşmalarına bakıldığında, amaçlarını gerçekleştirmek için insanların yok edilmesinden, kan ve gözyaşının akıtılmasından asla kaçınılmadığının görüldüğünü dile getiren Coş, şöyle dedi:

        "Ne pahasına olursa olsun bu eylemin gerçekleştirilmesi için icabında 241 şehit değil, 241 bin şehit de olsa yapılması emri verildi. Darbe girişimi başarılı olsaydı Türkiye çok kısa sürede hem içeriden hem de dışarıdan işgal edilmek suretiyle güneyimizde, doğumuzda yeni devletçikler oluşturmak, geri kalan bölgemizde Türkiye'nin 3-4 parçaya bölünmesi suretiyle bir daha ayağa kalkamayacak, toparlanamayacak bir şekilde bölünüp küçültülmesi, dolayısıyla yok edilmesi öngörülüyordu. Kıbrıs Barış Harekatı'nı yaptığımızda biz uçaklarımızın lastiğini bile temin edemiyorduk. Uçak lastiğimizi bile bulamıyorduk. Harekat sırasında bazı acil sarf malzemelerini o zamanki Libya yönetiminden almıştık. Doğru dürüst çıkartma gemimiz yoktu. Harekattan sonra Türkiye'ye askeri ambargo uyguladılar. Bugün Türkiye askeri yönden dışa bağımlılığını çok büyük ölçüde hamdolsun bitirmiş vaziyette. Ekonomik bağımsızlığını da aynı şekilde IMF, Dünya Bankasına olan bağımsızlığını bitirmiş vaziyette."

        Vali Coş, Türkiye'nin büyük bir potansiyele sahip olduğunu aktararak, Türkiye'yi durdurmak ve dizginlemek için 15 Temmuz hain saldırısının gerçekleştirildiğini belirtti.

        - "Millet geleceğine sahip çıktı"

        Küresel güçlerin saldırıyı taşeron olarak kullandıkları Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) vasıtasıyla gerçekleştirdiğini vurgulayan Coş, şu ifadeleri kullandı:

        "Tetiği çeken FETÖ ama tetiği çektiren, darbe ihanetinden yararlanacak olan, aslan payını alacak olanı siz daha iyi biliyorsunuz. Bunun için bu aslında Türkiye'nin kuşatılması, diz çöktürülmesi, bölünüp parçalanması, bir daha ayağa kalkamaması, küresel sömürgeci güçlere karşı meydan okuyabilecek durumu aklından bile geçirememesi için tertiplenmiş özel bir saldırıydı. Bu dış kökenli saldırıya karşı aziz milletimiz, partisi, etnik kökeni, dini inancı ne olursa olsun, tek bayrak, tek devlet, tek vatan anlayışıyla bir araya gelerek devletine, milletin geleceğine, istikbaline, ikbaline hamdolsun sahip çıktı. Bu saldırıyı yapan hainler ve bu hainleri kullanan küresel güçlerin hesap etmediği husus bu büyük milletin basireti, feraseti ve kahramanlığıydı. İhtiyaç olduğunda dara, zora düştüğünde bir araya gelebilme, söz konusu vatansa, milletse, devletse, milli ve manevi değerlerse, demokrasiyse ölümü göze alabilecek, bir kahramanlığı sergileyebilecek konumda olduğu gözardı edildi. Milletimizin bu üstün özelliği sayesinde başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, devlet ve siyasi parti yöneticilerimizin basiretli, dikkatli, dirayetli yönetimleri sayesinde o hain darbe girişimi akamete uğratıldı ve bastırıldı."

        Darbe girişimde bulunan Fetullahçı Terör Örgütü'nün dış kamuoyunda "mağduru" oynamaya çalıştığına dikkati çeken Coş, milletten topladıkları paraları kullanarak dünya kamuoyunu yanıltmaya çalıştıklarını, bunlara karşı dikkatli olunması ve sosyal medyada oluşturulan algı operasyonlarına karşı duyarlı olunması gerektiğini sözlerine ekledi.

        Coş, daha sonra katılımcıların sorularını cevapladı.

        Darbe girişimi gecesi yaşananların anlatıldığı video gösteriminin yapıldığı konferansa, SAÜ Rektörü Muzaffer Elmas, İl Emniyet Müdürü Osman Babadağı, 17 üniversiteden Gençlik ve Spor Bakanlığının il temsilcileri, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sakarya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sakarya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler