Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, yeni anayasa tartışmalarının başkanlık sisteminden bağımsız yapılamayacağını belirterek, "Yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmaları birlikte yapılacaktır. Türkiye'nin nasıl bir sisteminin olacağına millet karar vermelidir. Toplum neyi uygun görürse başkanlık, yarı başkanlık ya da güçlendirilmiş parlamenter sistem başımızın tacıdır. Halkın tercihine herkesin saygı göstermesi gerekiyor." dedi.

        HAK-İŞ'in kuruluşunun 41. yıldönümü nedeniyle Haymana'da bir otelde düzenlenen "Genişletilmiş Başkanlar Kurulu" toplantısında konuşan Arslan, çalışma hayatının yanı sıra başkanlık sistemi, yeni anayasa tartışmaları ve Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

        HAK-İŞ'in kurulduğu günden beri milletin değerleriyle barışık bir sendikacılık anlayışı benimsediğini, çalışma hayatı ve toplumsal sorunlara dair sürekli çözüm üreten bir anlayışta olduğunu belirten Arslan, "Hangi koşullarda olursa olsun HAK- İŞ, değerlerinden taviz vermeden, bütün engellemelere rağmen hedeflerini gözeterek kutlu davasında yürümeye devam ediyor. Zor zamanlarda doğru yerde durmuş ve bu istikamette ilerlemiştir. Elbette bunun ağır bedelleri olmuştur." dedi.

        HAK-İŞ'i diğer sivil toplum örgütlerinden ayıran kendisine özgü birçok yönün olduğunu belirten Arslan, 1980 askeri darbesiyle konfederasyonun ağır bedeller ödediğini, sendikalarının haksız yere kapatılarak yıllarca faaliyet yapmalarının engellendiğini söyledi.

        Arslan, çalışma hayatında yapılan birçok düzenlemenin HAK-İŞ'in öncülüğünde gerçekleştirildiğini ifade ederek, "500 bine yakın üyemizle her iş kolundaki sendikalarımızla büyük bir aile olduk. 13 milyon sigortalının olduğu Türkiye’de hedef 500 bin olamaz. Bu süreçte değerlerimizden vazgeçmeden, istediğimiz noktaya HAK-İŞ'i taşıyacağız. Üyelerimiz, varlık nedenimiz, onlar yoksa biz de yokuz. Onlar bizim için her şeyin önünde ve üzerindedir. Ne yapsak ne söylesek nasıl teşekkür etsek yine azdır." ifadelerini kullandı.

        HAK-İŞ'in Türkiye ve dünya için vazgeçilmez bir kuruluş olduğunu söyleyen Arslan, "Bu iddialı sözü bilerek ve inanarak, bunun gerçekliğinin farkında olarak söylüyorum, Türkiye emek hareketinin HAK-İŞ'e ihtiyacı var. Biz yoksak, bunu gerçekten söylüyorum önemli bir eksiklik vardır." dedi.

        - FETÖ'nün darbe girişimi

        Türkiye'nin 15 Temmuz'da büyük bir badireden geçtiğini, FETÖ'nün darbe kalkışmasıyla aslında ülkeyi işgal etmek istediğini vurgulayan Arslan, halkın cuntacıların tanklarına ve savaş uçaklarına karşı sokaklarda tarihi bir zafer kazandığını söyledi. Arslan, "NATO ve onun en büyük ortağının da içinde olduğu, FETÖ ihanet şebekesinin 15 Temmuz darbe kalkışmasının bir işgal girişimi olduğu şüphesi artık ortadan kalkmıştır. O günkü işgal girişimini, bu aziz millet önledi. Bu nedenle 15 Temmuz unutulmaması ve unutturulmaması gereken bir gündür. Çünkü biz biliyoruz ki 15 Temmuzun rövanşı alınmak isteniyor." yorumunu yaptı.

        Arslan, HAK-İŞ'in yönetici kadro ve üyelerinin darbe girişiminin püskürtülmesi için canı pahasına alanlarda mücadele verdiğini, bu uğurda da üç üyelerinin şehit olduğunu, 15'i ağır 100'ün üzerinden üyelerinin ise yaralandığını belirterek, "Henüz bir talimat verilmeden, 'meydanlara çıkın denilmeden' meydanlara inen bir örgütün mensuplarıyız. Ne kadar gururlansak o kadar azdır. Ülkesi için kendisine ihtiyaç duyulduğunu hisseden ve ülkesini savunan arkadaşlarımız hakka yürüdü." diye konuştu.

        FETÖ'nün darbe girişimi sürecinde PKK ve DEAŞ'ın Türkiye'ye yönelik eylem gerçekleştirmediğine, söz konusu örgütlerin bu şekilde FETÖ'ye doğrudan destek verdiğine işaret eden Arslan, "Ne zaman ki darbe akamete uğratıldı ondan sonra acımasız ve kalleşçe tuzaklar kurulmaya başlandı. Türkiye'de beklenen olmadığı için bu taşeron örgütler yeniden hareket geçtiler. Yeniden Türkiye'yi bir kıskaca alarak, badireye sürüklemek istediler." değerlendirmesinde bulundu.

        Arslan şöyle devam etti:

        "Farklılıklarımıza rağmen bu ülkede kardeşçe, dostça yaşayabileceğimizi 7 Ağustos'ta Yenikapı'da fark ettik. Bu sürece katkı veren herkese teşekkür ettik. Bu ruhun devam ettirilmesi gerekiyor. Elbette ki siyasetin alternatifi değiliz, ama varsa bir sorun, bunu birbirimizi anlayarak, birlikte Türkiye olduğumuzun farkına vararak çözmeliyiz. Geçmişte benzer sorunların çözümünde HAK-İŞ inisiyatif almıştır. 15 Temmuz'un unutturulmaması için sürekli hafızalarda taze kalması için yeni adımlar atmalıyız."

        - Yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmaları

        Gündemdeki yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmalarına da değinen Arslan, anayasa çalışmaları ile başkanlık tartışmalarının aynı anda yapılması gerektiğini, Türkiye'de oluşan fiili duruma hukuki bir zemin oluşturulmasının vaktinin geldiğini vurguladı. Arslan şunları kaydetti:

        "Yeni anayasa ve başkanlık sistemi tartışmaları birlikte yapılacaktır. Türkiye'nin nasıl bir sisteminin olacağına millet karar vermelidir. Toplum neyi uygun görürse başkanlık, yarı başkanlık ya da güçlendirilmiş parlamenter sistem, başımızın tacıdır. Halkın tercihine herkesin saygı göstermesi gerekiyor. Başkanlık sisteminin tartışılması zorunludur. 367 garabetinden sonra yapılan değişiklikle yeni bir yola girilmiştir. İlk turda yüzde 52 oy alan bir cumhurbaşkanı, yüzde 50 oy alan bir başbakan ve buna göre şekillenen bir parlamento var. Eğer bu fiili durumu hukuki zemin taşıyamayacaksak Türkiye yeni bir krizle karşı karşıya kalır. Türkiye'nin geleceği için halkın vereceği karara herkesin saygı duyması gerekiyor."

        Türkiye'deki sisteme yönelik eleştirilerin hoşgörüyle karşılanması gerektiğini, bu eleştirilere karşı katı bir tutumun sergilenmemesinden yana olduklarını dile getiren Arslan, "Sistemin eksikliklerini, yanlışlarını elbette tartışacağız, bununla ilgili fikirlerimizi sunacağız. Bu tartışmaların, rejim ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın şahsı üzerinden yapılmasını doğru bulmuyoruz." dedi.

        - Çalışma hayatı

        Çalışma hayatındaki aksaklıkların giderilmesi, emekçilerin haklı taleplerinin karşılık bulması için konfederasyon olarak sürekli bir mücadele içinde olduklarını belirten Arslan, cumhurbaşkanı, başbakan ve bakanlarla yaptıkları görüşmelerde çalışanların sorunlarını gündeme getirdiklerini söyledi.

        Taşeron başta olmak üzere, mevsimlik işçilerin sorunları, kıdem tazminatı ve toplu iş sözleşmesi gibi konularda ortaya çıkan aksaklıkların uzlaşmacı ve hak gözeten bir tutumla çözüme kavuşturulmasından yana olduklarını ifade eden Arslan, hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan taşeron kadroyla ilgili işçilerde oluşan beklentinin artık karşılık bulması gerektiğini söyledi.

        HAK-İŞ olarak emekçiler adına bugüne kadar elde ettikleri kazanımlardan asla geri adım atmayacaklarını vurgulayan Arslan, emeğin ve emekçinin sesi olmaya devam edeceklerini de sözlerine ekledi.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler