Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TRABZON (AA) - Trabzon Vergi Dairesi Başkanı Ayhan Yaman, yapılandırmadan yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerektiğini bildirdi.

        Yaman, yaptığı yazılı açıklamada, vergi borçlarını yapılandırmada son günün 31 Ekim Pazartesi olduğunu belirtti.

        Yapılandırma kanununun, kesinleşmiş borçlara ödeme kolaylığı getirdiğini vurgulayan Yaman, "Vergi dairelerine ödenmesi gereken vergi ve diğer borçların faizi Yİ-ÜFE oranında yanı üçte iki oranında azaltılıyor. Vergi aslına bağlı cezalar da tamamen siliniyor. Usulsüzlük ve özel usulsüzlük cezalarında da indirim yapılıyor. Borcun peşin ödenmesi halinde tekrar indirim yapılıyor ve Yİ-ÜFE oranında hesaplanan tutarın yarısından vazgeçiliyor. Borçları 18 taksitte 36 ay sürede ödeme imkanı veriyor." ifadesinde bulundu.

        İlgili kanunun ihtilaflı alacakların yeniden yapılandırılması ve sulh yoluyla çözüme kavuşturulması imkanını da getirdiğine işaret eden Yaman, şöyle devam etti:

        "Bu kapsamda, ihtilafın bulunduğu aşama ve ihtilafa ilişkin verilmiş yargı kararlarının niteliğini esas alarak farklı oranlarda ödemeler öngörülüyor. Pişmanlıkla beyan edilen vergilerin ödemeleri de kolaylaştırıyor ve bu müesseseyi kullanmak suretiyle vergi idaresinin bilgisi dışında kalan hususların beyan edilmesi sağlanıyor. Örneğin, tapu harcı yönünden eksik beyanda bulunmuş olan vatandaşlarımız bu imkandan yararlanarak eksik beyanlarını tamamlayabilecekler."

        Yapılandırmanın matrah ve vergi artırımına da imkan verdiğine dikkati çeken Yaman, "Mükelleflerimiz daha önceki yapmış oldukları beyanlarını belli oranlarda artırırlarsa o takdirde geçmişe dönük olarak herhangi bir vergi incelemesine muhatap olmayacaklar. Kira geliri elde etmesine rağmen beyan etmeyen veya eksik beyan eden mükelleflerimiz de bu imkandan yararlanabilecek. İşletmede bulunduğu halde kayıtlarda yer almayan kıymetlerin defterlere kaydına imkan sağlanıyor. Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtia içinse, fatura düzenlenmek ve her türlü vergisel yükümlülükler yerine getirilmek suretiyle, işletme kayıtları düzeltilebilecek. Eczanelere kayıtlarını düzeltmek için de imkan verildi. Bilanço esasına göre defter tutan kurumlar vergisi mükellefleri, kayıtlarında yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan kasa mevcudu ve ortaklardan alacaklarını gerçek duruma getirebilecek." açıklamasında bulundu.

        Yaman, başvuru ve ödemeler hakkında ise şunları kaydetti:

        "Yapılandırma hükümlerinden yararlanmak isteyenlerin, 31 Ekim 2016 tarihine kadar ilgili vergi dairesine başvuruda bulunmaları gerekiyor. Başvurular bizzat vergi dairesine gelerek veya posta yoluyla ya da Gelir İdaresi Başkanlığının www.gib.gov.tr adresi üzerinden internet aracılığı ile yapılabilecek. Başvuru sırasında peşin veya taksit seçeneklerinden biri tercih edilecek. Yapılandırılan tutarlar 6, 9, 12, 18 taksit seçenekleri ile ödenebilecek. Taksitler 2 ayda bir ödemeli olacak."

        Peşin veya ilk taksit ödemelerinin Kasım 2016 ayında yapılması gerektiğini de belirten Yaman, kanun kapsamında yapılandırılan alacakların peşin ödenmesini teşvik etmek için ödemelerin peşin yapıldığı takdirde, Kanun hükümlerine göre hesaplanan Yİ-ÜFE tutarından ayrıca yüzde 50 indirim yapılacağını, kanundan yararlanmak isteyenlerin dikkat etmesi gereken en önemli hususlardan birinin de taksitle ödemeyi tercih etmişlerse ilk iki taksitin süresinde ödenmesi gerektiğini, ilk 2 taksiti ödemeyenlerin, kanunun getirdiği imkanlardan yararlanamayacaklarını vurguladı.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Trabzon haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Trabzon Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler