Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAMSUN (AA) - Çarşamba ilçesi Ticaret Borsa Başkanı Kazım Yılmaz, fındıkta kanserojen madde iddiasını inandırıcı bulmadıklarını bunun ekonomik bir fiyat oyunu olabileceğini savundu.

        Yılmaz, yaptığı yazılı açıklamada, geçen hafta İtalya'dan yapılan, 'fındıkta kanserojen madde var' açıklamasını değerlendirdi.

        İtalyan Tarımcılar Derneği (Coldiretti), Uluslararası Tarım ve Gıda Forumu’nda, 'en tehlikeli 10 gıda' listesinde kanserojen maddeler olan aflatoksin sınır limitini aşması gerekçesiyle, Türk fındığını 1. sırada açıkladığını anımsatan Yılmaz, şunları kaydetti:

        "İtalya’da ki üreticiler derneğinin bu açıklamasını inandırıcı bulmuyoruz. Bu bir ekonomik oyunsa, fındık fiyatının düşük kurda seyretmesini istiyor ve bu fiyatlarla ürünü almaya çalışıyorlar. Dolayısıyla bu düşük fiyat önce üreticiyi, ardından zahireciyi, tüccarı ve devamında fındıktan ekonomik gelir elde eden ülkemizin, devletimizin gelirini etkileyecektir. Ama bunda başarılı olamayacaklardır. Dünya düzeyinde en kaliteli ve en çok fındığı Türkiye üretiyor. Üreticimizin önceki yıllarda yüksek olarak nitelediği fındığın kilogram fiyatının neden bu yıl düşük olduğu sorusuna bizler fiyat endeksinde Avrupa'nın alımının her zaman etkili olduğunu ifade ediyoruz. Ülke geneli üretimimizin yüzde 75’i ihraç ediliyor. Buradaki satış değerleri de üreticinin ilk satış fiyatına yansıyor."

        Yılmaz, Türkiye'de fındık üreticisinin çağdaş ve modern yollarla bilinçli hareket ederek ziraat mühendislerinden destek aldığını vurgulayarak, şöyle devam etti:

        "Türk üreticisi her zaman fındığını kaliteli bir şekilde üretir. Ayrıca üreticiden fındığı alan ihracatlarımız da ürünü Avrupa'ya göndermeden önce kendi mühendisleri ile laboratuvarlarda değer ölçümlerini yapmaktadırlar. Hatta ihracat ürünü olduğu için tarım il müdürlükleri bununla ilgili çalışmalar yaparak gerekli sağlık kontrollerinden sonra satışa sunar. Şimdi soruyorum, bunca yıldır olmayan bu kanserojen madde ne değişti de bu yıl oraya çıktı? Türkiye ekonomisi, Türk fındık üreticisi bu tarz karalamaları aşarak bu günlere geldi. Kati surette bunu kabul etmiyoruz."

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Samsun haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Samsun Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler