Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAKARYA (AA) - Sakarya Büyükşehir Belediyesince düzenlenen ekim ayı kültür sanat etkinlikleri, "Tarih Boyunca Mehdi-Mesih Hareketleri ve Paralel Yapı" konulu panelle devam etti.

        Adapazarı Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haşim Şahin, İslam toplumlarında bir kurtarıcı bekleme anlayışını istismar eden birilerinin her zaman ortaya çıktığını söyledi.

        "Bu kurtarıcı beklentisi her dönemde Mehdi-Mesih’in beklenmesine sebep oldu" diyen Şahin, "Toplumun bu zaafını bilen bazı uyanıklar da bunu kullanmak istedi ve İslam toplumlarına çok acı çektirdiler. 15 Temmuz da böyle bir acının ürünüdür. Müslümanlar olarak bizim 15 Temmuz’u hiç unutmamamız gerekiyor. 1099 yılında da Haçlı birlikleri Kudüs kapılarına dayanmışlar ve o gün 70 bin Müslüman’ı katletmişlerdir. Görüldüğü gibi doğu ile batının mücadelesi kadim zamanlardan beri var oldu. Bugün de bu savaş devam ediyor." ifadesini kullandı.

        Eskişehir Osmangazi Üniversitesinden Prof. Dr. Ejder Okumuş da 15 Temmuz’da halkın kurşunların önüne çıkarak bu girişimi durdurmuş olsa da, asıl bu konuda bir şey yapması gerekenlerin akademisyenler ve entelektüeller olduğunu dile getirdi.

        Bu tür yapıları anlamak için tarihteki mehdi hareketlerine bakmak gerektiğini aktaran Ejder, "Bu hareketler toplumda meydana gelen olaylara ve toplumun dini yaşantısına bir itiraz olarak ortaya çıkar. Önce bir ikaz, sonra itiraz ve en son bu hareketler soyutlanma boyutuna dönüşür. Aynı zamanda hareketlerin temelinde kurtuluş öğretisi yatar. Bu dünyada ve diğer dünyada kendilerini kurtaracak bir lider arayışında olan insanları bir figürün etrafında toplamaya dayanır. Lidere bağlılık zamanla öyle noktaya gelir ki; paralel yapı gibi mesiyanik hareketlerin liderleri öl derse takipçileri ölür, yat derse yatarlar." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sakarya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sakarya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler