Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        TRABZON (AA) - Trabzon Halk Sağlığı müdürü Köksal Hamzaoğlu, sağlık çalışanları olarak, hasta haklarını güvence altına alan ulusal hukuk normlarının farkındalığı ve bilinci ile hareket ederek, yüksek kalitede sağlık hizmeti vermeye devam ettiklerini belirtti.

        Hamzaoğlu, 26 Ekim Hasta Hakları Günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hasta haklarının, temel insan haklarının sağlık hizmetleri sahasındaki yansıması olan insan haysiyetine yakışır bir şekilde, herkesin hasta haklarından faydalanabilmesi, hak ihlallerinden korunabilmesi ve gerektiğinde hukuki korunma yollarını fiilen kullanabilmesi için hazırlanmış ulusal bir metin olduğunu ifade etti.

        Bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali içinde yaşama hakkının, en temel insan hakkı olduğunu ve hizmetin her safhasında daima göz önünde bulundurulduğunu vurgulayan Hamzaoğlu, sağlık hizmeti verilirken hastaların ırk, dil, din, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, ekonomik ve sosyal durum farklılıklarının dikkate alınmadığını ifade etti.

        Hamzaoğlu, sağlık hizmetlerinin, herkesin kolayca ulaşabileceği şekilde planlanıp düzenlendiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti:

        "Tıbbi zorunluluklar ve kanunlarda yazılı haller dışında, rızası olmaksızın kişinin vücut bütünlüğüne ve diğer kişilik haklarına dokunulamaz. Kişi, rızası ve Bakanlığın izni olmaksızın tıbbi araştırmalara tabi tutulmaz, kanun ile müsaade edilen haller ile tıbbi zorunluluklar dışında, hastanın özel hayatının ve aile hayatının gizliliği esastır. Hasta, adalet ve hakkaniyet ilkeleri çerçevesinde sağlıklı yaşamanın teşvik edilmesine yönelik faaliyetler ve koruyucu sağlık hizmetleri de dahil olmak üzere, sağlık hizmetlerinden ihtiyaçlarına uygun olarak faydalanma hakkına sahiptir. Bu hak, sağlık hizmeti veren bütün kurum ve kuruluşlar ile sağlık hizmetinde görev alan personelin adalet ve hakkaniyet ilkelerine uygun hizmet verme yükümlülüklerini de içerir."

        Hastanın, bilgi isteme, sağlık kuruluşunu seçme ve değiştirme, personeli tanıma, tedaviyi reddetme ve durdurma, güvenliğinin sağlanması, dini vecibelerini yerine getirme gibi hizmetlerden faydalanma haklarına sahip olduğunu da aktaran Hamzaoğlu, insani değerlere saygı gösterilmesi, ziyaret edilme ve refakatçi bulundurma haklarının da bulunduğuna işaret etti.

        Hasta ve hasta ile ilgili bilgilerin ihlali halinde, hastanın şikayet etme hakkına sahip olduğunu belirten Hamzaoğlu, bunun için sağlık hizmetinin en uç noktasında Hasta İletişim Birimleri ve bu birimlerle koordineli çalışan Hasta Hakları Kurullarının kurulduğunu anımsattı.

        Hamzaoğlu, sağlık çalışanları olarak, hasta haklarını güvence altına alan ulusal hukuk normlarının farkındalığı ve bilinci ile hareket ederek, yüksek kalitede sağlık hizmeti vermeye devam ettiklerini kaydetti.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Trabzon haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Trabzon Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler