Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        SAKARYA (AA) - Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Zeki Toçoğlu, "Sürdürülebilir kalkınmadan ve çevreye duyarlı sanayileşmeden yana tavır almalıyız. İnsan, doğa ve çevre odaklı teknolojilere yatırım yapmalıyız. Politikalarımızda insanı merkeze koymak, tüm alanlarda erişilebilirliği, ulaşılabilirliği, işlevlerin uyumunu esas almalıyız." dedi.

        Toçoğlu, Marmara Belediyeler Birliği, Sakarya Büyükşehir Belediyesi ve Sakarya Üniversitesi (SAÜ) tarafından Sapanca ilçesindeki bir otelde düzenlenen "4. Yaşanabilir Şehirler Sempozyumu"nun açılışında yaptığı konuşmada, yerel ve ulusal konuları küresel konulardan bağımsız olarak değerlendirmenin mümkün olmadığını söyledi.

        Küreselleşmiş bir dünyanın nimetlerinden yararlanıldığını, külfetlerine de katlanmak durumunda kalınıldığını ifade eden Zeki Toçoğlu, "Özellikle iklim değişikliği, maruz kaldığımız külfetlerin başında gelmektedir. İklim değişikliğinin ortaya çıkardığı tehdit, tüm insanlığın öncelikli sorunlarından biri haline gelmiş durumda. Dünyamız, ülkemiz ve kentlerimiz küresel ısınma tehdidi ile yüz yüzedir. Fakat ne acıdır ki maalesef uluslararası camia bu konuda henüz yeterli hassasiyeti göstermemektedir. Küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda ilk küresel anlaşma olan Kyoto Protokolü'nün etkisi oldukça sınırlı kalmıştır." diye konuştu.

        Toçoğlu, Türkiye'deki nüfusun yüzde 90'ının il ve ilçe merkezlerinde yaşadığını, bu anlamda Türkiye toplumunun kent toplumu olduğunu belirterek, hızlı kentleşme olgusu ve sanayileşme baskısı bu süreçte yerel yönetimleri zorlasa da Türkiye'nin uluslararası taahhütleri karşılayabilecek nitelikte olduğunu kaydetti.

        Yükümlülükleri yerine getirme konusunda samimi olmak ve süreçleri şeffaf bir şekilde yürütmek zorunda olduklarını dile getiren Zeki Toçoğlu, Türkiye'nin üzerine düşen taahhütlerini yerine getirmesi konusunda yerel yönetimlere de önemli görevler düştüğünü anlattı.

        Toçoğlu, şehirleşmeyi doğru şekilde yönlendirmeli ve sürdürülebilir kalkınma gibi sürdürülebilir şehirleşme anlayışına da daha fazla vurgu yapılması gerektiğini vurgulayarak, şu ifadeleri kullandı:

        "Sürdürülebilir kalkınmadan ve çevreye duyarlı sanayileşmeden yana tavır almalıyız. İnsan, doğa ve çevre odaklı teknolojilere yatırım yapmalıyız. Politikalarımızda insanı merkeze koymak, tüm alanlarda erişilebilirliği, ulaşılabilirliği, işlevlerin uyumunu esas almalıyız. Diğer taraftan güvenlik, çağımızın en önemli sorunu haline gelecek gibi. Bu anlamda kentlerimizi, konutlarımızı, ulaşım ağlarımızı her bakımdan güvenli hale getirmeliyiz. Bu açıdan kendimizi korumanın yolunun kentimizi korumaktan geçtiğini unutmamalıyız. Eğer biz kendi elimizle yaşadığımız bu hayata verecek işler yapmaya devam edersek, hiçbir olumsuz gelişmeden şikayet etme hakkına sahip olamayız. Bu dünyada bebek ölümlerine, savaşlara, işgallere, hastalıklara, doğa katliamlarına, çevre kirliliğine meleklerin yaptıkları sebep olmuyor. Biz, yani her şartta daha fazla nasıl kazanabiliriz, nasıl sömürebiliriz düşüncesiyle hareket eden."

        - "Büyükşehir Belediyesi ile iş birliği içerisindeyiz"

        SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas da Türkiye'de birçok üniversitenin SAÜ'nün geliştirdiği sistemi kullandığını savundu.

        Elmas, şunları söyledi:

        "Şehri yönetirken de aynı sistem üzerinden yürünebilir. Şehirlerin yaşanabilirliğini istatistiki olarak gösteren parametreler var. Kendi durumunu tespit edip, ülkeyle ve dünyayla kıyaslayıp, eksik yönlerini tamamlayıp, böylece ilerlemiş oluyorsunuz. Benim burada vurgulamak istediğim, bu kavramların temel, basit bir şeye dayandığı. Yeni bir icatmış gibi algılamamız bizi zora soktu. Bu karmaşıklığı basitleştirmek de biz yöneticilere düşüyor. Bunları kolaylaştırmak için sistem kurmak şart. Sistemi kurunca iş basitleşiyor. Biz Büyükşehir Belediyesi ile de iş birliği içindeyiz. Üniversite olarak bize düşen görev, bloğa uygun insan yetiştirmek ve bunu kurumlarla paylaşıp şehrimize destek olmak."

        Sempozyumda katılımcılar, 4 oturumda "Küresel Taahhütlerden Yerel Uygulamalara, Küresel İklim Hedeflerine Ulaşmak ve İklim Değişikliği Eylem Planları, Tasarımla Daha Güvenli ve Erişilebilir Kentler ile Verimli Binalar: Kentler için Büyük Fırsat" konularını ele alıyor.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Sakarya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Sakarya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler