Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANKARA (AA) - Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, "Elektrik dağıtım sektörü 2016-2020 döneminde 18 milyar liralık yatırım yapacak. Kamu olarak bizler de Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) ana omurga sistemi için 12 milyar liralık yatırım yapacağız. Böylece, 30 milyar lirayı bulan bir yatırım hacmi ortaya çıkıyor." dedi.

        Bakan Albayrak, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olarak, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

        Elektrik dağıtım sektörünün kendileri için önemli olduğunu ve AK Parti'nin başarılı iyileştirmelere imza attığını belirten Albayrak, "Elektrik özelleştirmeleri, 2013 yılı itibarıyla biten özelleştirmeler kapsamında yüksek rakamlı ihaleler oldu. 2013 sonrasında yaşanan kur dalgalanmasına dayalı yatırımcıların bilançolarında riskler yaşandı. Birçok yatırımcı son birkaç yıldır finansal problemlerle karşı karşıya kaldı. Likidite sıkıntısı olduğu zaman ilk kısıntı gidilecek yer yatırımlar, iyileştirmeler ve kalite hizmetleri. Bundan dolayı özellikle son bir kaç yıldır sektör, 21 dağıtım bölgesi özelinde vatandaşlarımız problem yaşadı." diye konuştu.

        Vatandaşlardan en çok elektrik dağıtımına dayalı şikayetler aldıklarını ifade eden Albayrak, şöyle devam etti:

        "Ocak ayı itibarıyla yoğun bir çalışma ortaya koyduk, mayıstaki sektör toplantısında net bir resim ortaya çıktı. Sektörü de durumu da biliyoruz, beklentileri de biliyoruz. Biz burada kazan-kazan çerçevesinde bir model oluşturduk. Birincisi teknik altyapı iyileştirmeleri ve kaliteli hizmetle vatandaşımız kazanacak, ikincisi kamu olarak biz vatandaşımıza kaliteli hizmet ortaya koymakla ilgili adımlar atacağız. Üçüncüsü de şirketlerin değeri tüm bu iyileşmelere dayalı olarak kurumsallık içerisinde kazanacak. Dolayısıyla, yatırımcı şirket değeri arttığı için kazanacak, kamu vatandaş memnun olduğu için vatandaş da layık olduğu hizmeti aldığı için kazanacak."

        Albayrak, 2010-2015 yıllarında elektrik dağıtım bölgelerinde belirlenen yatırım bütçesinin 8 milyar lira olduğunu hatırlatarak, "Elektrik dağıtım sektörü 2016-2020 döneminde 18 milyar liralık yatırım yapacak. Kamu olarak bizler de Türkiye Elektrik İletim AŞ'nin (TEİAŞ) ana omurga sistemi için 12 milyar liralık yatırım yapacağız. Böylece, 30 milyar lirayı bulan bir yatırım hacmi ortaya çıkıyor." ifadelerini kullandı.

        Türkiye’nin elektrik sistem altyapısını iyileştirmekle ilgili çalışmaların 5 yıl içinde tamamlayacaklarını kaydeden Albayrak, "Elektrik tüketimimiz 80 bin megavatı geçti. Tüketim arttığı için insanımızın yaşam standartını daha iyi bir noktaya taşımak için teknik altyapı konusunda hiç bir bahane üretmeden bunu iyileştirmek zorundayız. Elektrik iletim süreci reçetesini yazdığımız ve sıkı takip ederek önümüzdeki 3-5 yıl içerisinde Tükiye’nin gündeminden düşüreceğimiz bir konu olarak kalacak." değerlendirmesinde bulundu.

        - "Türkiye nükleerden vazgeçemez"

        Albayrak, Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin ise Türkiye'nin nükleer enerji piyasasında önemli bir pazar olduğunu ve yerli üretim açısından ülkenin alternatif bir oyuncu olma potansiyeliyle yeni bir sayfa açmış olduğunu söyledi.

        Nükleer enerjinin Türkiye'nin 60 yıllık hayali olduğunu anımsatan Albayrak, şunları kaydetti:

        "Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, Sayın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, bunun uzun dönemde önemli bir yatırım olduğunu sürekli zikretti ve Türkiye-Rusya ilişkilerinde önemli bir adım olduğu düşünülerek bu stratejik yatırım adımı atıldı. Bakanlar Kurulu bununla ilgili çalışmayı önümüzdeki günlerde yapacak, resmi adımları atacaktır. Akkuyu özelindeki yüzde 49'luk payın devredilmesi konusu sözleşmede hak olan bir durum. Rosatom şirketi ve Rus tarafından bununla alakalı yerli ortaklar üzerinde görüşmeler yapıldığıyla ilgili bilgimiz var. Projenin finansal olarak daha hızlı hayata geçmesiyle ilgili adımlar çerçevesinde bakıldığında, Rus tarafının bununla ilgili görüşmeler yaptığı, önümüzdeki kısa dönemde bazı adımlar atılacağı bizim de bilgimiz dahilinde gerçekleşiyor. Bu projede yatırımcı Rusya ve yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırımdan bahsediyoruz. Bunun teknoloji, altyapı, inşaat ve ekipmanı yaklaşık 10 yıllık hedefimiz 2023'te ilk reaktörün devreye alınmasıdır. Bununla ilgili üzerimize düşen adımları atıyoruz."

        Albayrak, Türkiye'nin bölgesinde nükleer enerjisi santrali olmayan nadir ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, "Nükleer enerji santrallerini yatırım açısından bakıldığında en yeni teknolojiyle yapalım diyoruz. Bir tarafımızda Bulgaristan fakat diğer tarafta Ermenistan'a baktığımızda teknolojisi ve güvenliği ciddi risk taşıyan 40 yıllık Metsamor Nükleer santralinden bahsediyoruz. Uluslararası Atom Enerji Ajansı'nın Viyana'daki toplantısında ifade ettiğim çerçevede, sadece Türkiye için değil bölge için çok büyük riskler ihtiva eden ve bununla ilgili acil kararların alınması gerektiğini ifade ettikten sonra konu tekrar gündeme geldi. Bölgenin en önemli ülkesi ve özellikle enerjiye bağımlı olan bir ülke olarak Türkiye nükleerden vazgeçemez. Nükleere de bu alternatiflerden biri olarak baktığımızda stratejik ve önemli bir sektör bununla yürüyüşümüze devam edeceğiz ve Rusya'ya önemli bir yük düşüyor." diye konuştu.

        Türkiye'de kurulması planlanan üçüncü nükleer santralle ilgili yoğun çalışmaların devam ettiğini belirten Albayrak, "Yaklaşık 18 tane kriter var, bu çerçevede biz artık son noktalara yaklaştık. Hem bölgeye hem de yatırımcıya karar verilmesiyle ilgili en geç 2017'de adımlar atacağız. Burada final hedefimizden şaşmamak için yol güzergahında yapacağımız çalışmaları başlattık, yani eş zamanalı yürüyecek çalışmaları bunlar belirlenmeden önce yaptık. Herhangi bir zaman kaybımız yok. Hızlı yapalım derken güvenlikten, teknolojiden ve kaliteden taviz vermek yok." ifadelerini kullandı.

        (Bitti)

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Ankara haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Ankara Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler