Habertürk
    Takipde Kalın!
      Günlük gelişmeleri takip edebilmek için habertürk uygulamasını indirin

        ANTALYA (AA) - Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP) Genel Sekreteri Neslihan Bahar, Antalya'da atık pil toplama miktarının 9 yılda yaklaşık 30 kat artış gösterdiğini belirterek,"2016 yılı sonunda ise Antalya'nın 40 bin kilogramı yakalayacağını düşünüyorum." dedi.

        Bahar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 12 yaşına giren TAP'ın 78 ilde eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık pillerin ayrı toplanması, taşınması, depolanması ve bertarafında yetkilendirilmiş tek kuruluşun TAP olduğunu belirten Bahar, Türkiye genelinde 2007 yılında 225 ton olan yıllık atık pil toplama miktarının 2015 itibarıyla 630 tona çıkarıldığını, 2016 sonu hedefinin de 700 tona ulaşmak olduğunu bildirdi.

        Yılın 8 ayında 700 ton hedefine ulaştıklarını kaydeden Bahar, "Hedefimiz önümüzdeki 2 ayda daha fazla çalışarak yıllık 700 ton hedefini de geçmek. Her sene bir önceki yıla göre atık pil toplama miktarını artırıyoruz. Bunda yaptığımız eğitimlerin payı çok büyük." dedi.

        Bahar, son bir yılda 3,5 milyon kişiye eğitim verildiğini ve 30 şehirde yapılan eğitimlerle 200 bin öğrenciye ulaştıklarını, atık pil konusunda bilinçlenen öğrencilerin evlerinde anne ve babalarına da uyarılarda bulunduklarını söyledi. Pillerin toplanabilmesi için 50 atık pil kutusunu çeşitli noktalara ulaştırdıklarını ifade eden Bahar, "Bu yıl 8 ay içinde 140 bin adet de masa üstü kutu dağıttık. Atık pillerin toplama miktarlarının artırılması ve toplama işlemlerinin verimli bir şekilde sürdürülmesini sağlamak üzere özellikle belediyeler ile çalışmalarımızı titizlikle sürdürmekteyiz. Şu ana kadar Türkiye çapında başta büyükşehir belediyeleri olmak üzere toplam 595 belediye ile işbirliği halindeyiz. Bu sayı her gün artıyor. Ayrıca kamu kurum kuruluşları ve silahlı kuvvetler nezdindeki çalışmalarımız da devam etmekte." açıklamasında bulundu.

        - Antalya'da atık pil toplama miktarı artıyor

        Antalya'da atık pil toplama faaliyetinin ilk olarak 2007 yılında gerçekleştiğini ve söz konusu yılda sadece bin 140 kilogram pil toplanabildiğini belirten Bahar, şöyle konuştu:

        "2015 yılı itibarıyla bu rakam 33 tona yaklaştı, yaklaşık 30 katlık bir artış söz konusu. 2016 yılı sonunda ise Antalya'nın 40 bin kilogramı yakalayacağını düşünüyorum. Bu artış oranı birçok ilimizden çok daha iyi ancak yine de biz Antalya çalışmalarımızı yeterli bulmuyoruz. Hedefimiz 5 yıl içinde Antalya'dan en az 100 ton atık pil toplayabilmek, Antalya'nın bilinçli halkı, mavi bayraklı otelleri ve yaptığımız yarışmalarla bunu sağlayacağımıza inancım tam."

        Pilin herhangi bir çöp kutusuna veya doğaya bırakılmasının ciddi bir çevre kirliliği yaratacağına işaret eden TAP Genel Sekreteri Neslihan Bahar, tek kullanımlık pillerin bertaraf edilmek üzere uygun şartlarda depolandığını, şarj edilebilir pillerin ise zaman zaman geri dönüşüme gönderildiğini söyledi.

        Bahar, "Pillerden sadece çalışır halde değil, kullanım süresi bittikten sonra da yararlanabiliriz. Pillerin içerisinde geri kazanımı mümkün olan birçok çeşit metal vardır. Kullanım süresi dolan, yani atık pil halini alan piller çöpe atıldığında içerdikleri metaller ve kimyasallar toprağa karışarak çevreyi kirletebilirler. Halbuki pil geri kazanabilen bir tüketim ürünüdür. Çöp yerine atık pil kutularına attığımız piller, yeniden işlenerek, çatal bıçaktan saate, cep telefonundan kaleme kadar birçok ürünün ham maddesi olarak kullanılır." diye konuştu.

        Anadolu Ajansı ve DHA tarafından geçilen tüm Antalya haberleri, bu bölümde Haberturk.com editörlerinin hiçbir editoryal müdahalesi olmadan otomatik olarak ajans kanallarından geldiği şekliyle yer almaktadır. Antalya Haberleri alanında yer alan haberlerin hepsinin hukuki muhatabı haberi geçen ajanslardır.

        Günün Önemli Manşetleri

        Benzer Haberler